13.07.2017

MOBO-ratoja Jyväskylään

- MOBO-radat on suunniteltu koulujen lähelle ja ne on tarkoitettu helpoiksi radoiksi vasta-alkajille ja niille, jotka haluavat kokeilla suunnistusta, Teemu Katajisto kertoo. Rastipisteet ovat helppoja ja ne sijaitsevat polkujen tai muiden selkeiden maaston kohtien lähellä. Jokaiselle radalle on myös sijoitettu muutama haastavampi rasti. Ratoja ei tarvitse kiertää kokonaan, vaan voi käydä etsimässä vaikka vain muutaman rastin. Sippulanniemen ja Lehtisaaren kartat ovat uusia ja Laajavuoren ajantasaistettu. Radat ovat käytössä viimeistään koulujen alkaessa elokuun alussa.

 

Vaajakosken Terä on aiemmin tehnyt MOBO-radan Jääskelään. Toinen rata on tulossa niin ikään Liikkuva koulu -ohjelman tilaamana Halssilaan.

 

MOBO-rata

 

MOBO-suunnistuksessa kartta sekä lähtö, rastit ja maali latautuvat käsipuhelimen näytölle. Puhelimessa pitää olla MOBO-ohjelma sekä QR-koodin lukemiseen soveltuva ohjelma. Ohjelmat pystyvät hyödyntämään myös käsipuhelimessa mahdollisesti olevaa kompassia. Lähtö kuvataan käsipuhelimen kameralla lähtöpaikan QR-koodista, jolloin kello alkaa käydä. Rasteilla leimataan samaan tapaan kuvaamalla QR-koodi. Maali on sama kuin lähtöpaikka ja siinä kuvataan uudelleen lähtöpaikan koodi. Ohjelma tallentaa ja laskee kokonaisajan sekä väliajat. Tulostaan voi halutessaan verrata muiden radan rastit samassa järjestyksessä kiertäneiden tuloksiin.

 

MOBO toimii Windows Phonessa, Androidissa sekä iPhonessa. Ohjelman voi ilmaiseksi ladata internetin sivulta ”mobo.suunnistus.fi” tai esimerkiksi Play kaupasta.

 

Laajavuoren radan lähtöpaikka on Killerillä ja Sippulanniemen Ristikiventiellä. Lehtisaaren lähtö on Lehtisaaren Liikuntapuistossa. Radoilla on 14 rastipisteitä sekä lisäksi lähtö/maalipaikka.

 

MOBO tulee Virosta

 

Virolaista alkuperää oleva MOBO on käytössä 13 Euroopan maassa. Kaikkiaan ratoja on nyt kaksi ja puolisataa. Suomessa ratoja on 150, Virossa 39, Brittein saarilla 16, Puolassa 12, Ruotsissa 9, Ranskassa 4, Espanjassa 4 sekä Islannissa 2, Valko-Venäjällä 2, Latviassa 2, Liettuassa 2 ja Tanskassa 1 sekä Tsekissä 1. Lisäksi Kanarian saarilla on kolme rataa.

 

MOBO:n kotivisut ovat osoitteessa ”http://mobo.osport.ee”. Ensimmäinen MOBO-rata avattiin Viron Keilassa tammikuussa 2012.

 

TH