Suunta Jyväskylä

Suunta Jyväskylä

Suunnistuksen erikoisseura

Mitä suunnistus on? Liity jäseneksi

Anna palautetta

Jukola-koulu 2020

Jukola-koulu siirtyy vuodelle 2021

Jukola-koulu jää tältä vuodelta järjestämättä ja siirtyy ensi kevääseen. Korona otti tällä kertaa erävoiton, mutta ensi keväänä palaamme entistä ehompana. Toivomme toki, että pandemia olisi jo hellittänyt, mutta räätälöimme koulutuksen vallitseviin olosuhteisiin. Mukavaa syksyn jatkoa, ja tapaamisiin rasteilla!


Oletko vailla uutta, hauskaa ja kehittävää luontoliikuntaharrastusta? Olet ehkä joskus haaveillut osallistumisesta Suomen suurimpaan urheilutapahtumaan ja maailman suurimpaan viestisuunnistustapahtumaan, Jukolan viestiin? Tai ehkä haluaisit vain parantaa suunnistustaitojasi ja palauttaa mieleesi joskus aikaisemmin, kenties koulussa tai armeijassa oppimaasi? Suunnistus on mainio kansalaistaito, jota voit hyödyntää arjessa ja juhlassa lähes päivittäin. Marjametsässä, lenkkipoluilla tai ihan vain kaupungilla navigoidessa.

Suunta Jyväskylän Jukola-koulu on aikuisille suunnattu suunnistuskoulu, jonka tavoitteena on luoda ja täydentää suunnistuksen perusvalmiuksia. Nimensä mukaisesti se pyrkii antamaan eväitä myös mahdollisesti ensimmäiseen Jukolan viestiinsä osallistuvalle kuntosuunnistajalle selvitä haasteesta, mutta Jukola-kouluun ovat erittäin tervetulleita myös ne kuntosuunnistuksesta kiinnostuneet aikuiset, jotka eivät ainakaan tänä vuonna aio osallistua Jukolan viestiin. Jo iltarasteja kolunneet tai harrastuksessaan alkuun päässeetkin saavat varmasti koulutuksesta irti uusia ideoita ja pystyvät vaikkapa kehittämään suunnistusajatteluaan.

Tarjoamme yksilöllistä opastusta ja otamme opetuksessa ja harjoituksissa huomioon osallistujien erilaiset kunto- ja taitotasot. Jukola-koulu sisältää kaksi teoriaopetuskertaa ja neljä pääosin pienryhmissä tehtävää maastoharjoitusta. Pienryhmiin jakaudutaan osallistujien lähtötason kartoituksen pohjalta, toki huomioiden kaveritoiveet. Koulutuksesta vastaa pitkän suunnistus- ja ratamestariuran omaava Raimo Itkonen ja muina kouluttajina toimivat seuran kokeneet ja monin tavoin suunnistuksen eri osa-alueilla meritoituneet suunnistajat.

Jukolan viesti tänä vuonna Napapiirillä

Tänä vuonna Jukolan viesti suunnistetaan pitkästä aikaa Pohjois-Suomessa, Napapiirin yöttömässä yössä Rovaniemellä. On siis käsillä mainio ja harvinainenkin tilaisuus paitsi kokea pohjoista eksotiikkaa, myös osallistua yön läpi kestävään kisaan vailla epävarmuutta omasta selviytymisestä pimeässä metsässä. Otsalamppua ei tänä vuonna tarvitse mukana kiikuttaa.

Vaikka Jukolan viesti on myös huippusuunnistustapahtuma, se kasvaa vuosi vuodelta yhä enemmän elämyksiä etsivistä kaveriporukoista. Toisinaan kuulee puhuttavan, että Jukolan viestissä ei tarvitsisi osata suunnistaa, vaan kyseessä olisi Suomen suurin polkujuoksutapahtuma. Osuutensa läpi näinkin voi kyllä selvitä, mutta uskokaa pois, suunnistuskin on hauskempaa, kun tietää mitä tekee. Suunta Jyväskylän Jukola-koulussa saa hyvin eväitä viestin haasteista selviämiseen ja tapahtumasta nauttimiseen. Bonuksena tarjoamme tänä vuonna Jukolaan lähtijöille tai siitä muuten kiinnostuneille osana teoriaosuutta myös tietoa Jukolasta, kuinka paikan päällä toimitaan, mitä osallistuessa kannattaa ottaa huomioon sekä vuosikymmenten Jukola-kokemuksella hyödyllisiä vinkkejä itse suunnistussuoritukseen massiivisessa viestitapahtumassa ja pohjoisessa maastossa.

Palautetta Jukola-kouluun osallistuneilta parilta aiemmalta kurssilta:

"Todella hienoa että jaksatte meidän "noviisien" kanssa ihmetellä ja kulkea mukana, teitä on moni mukana tekemässä hyvää koulutusta!"

Sari

"Erittäin onnistunut J-koulu ja huippuosaajat opettajina. Perusasiat opetettiin hyvin. Kiitos kaikille!!! Iltarasteilla nähdään :)"

Kirsi

"Eri tasoisten kurssilaisten lähtökohdat huomioitiin hienosti"

Kirsi

"Todella isot kiitokset kaikille järjestäjille! Aivan mahtavaa, että tällaista koulutusta on saatavilla ja vielä sopivaan hintaan. Suunnistus on niitä harvoja lajeja, joka kiinnostaa myös tällaista toimistorottaa ja tällainen koulutus tuo motivaatiota. Kiitos!"

Jussi

"Kiitokset koulutuksesta. Sain hyviä eväitä kuntorasteille, ja neuvoja ja ohjeita suunnistusajatteluun. Erityisesti opin maastonmuotojen lukemista ja havainnointia."

Heli

"Kiitos järjestäjille oikein hyvästä opetuksesta, erityiskiitos rehtorille hyvistä järjestelyistä ja monista hyvistä vinkeistä :)"

Eeva-Maria

"Kiitokset erinomaisesta kurssista! Pidin siitä, että teorian lisäksi oltiin runsaasti maastossa. Lisäksi maastokerroissa oli hyvä, että vaikeustaso nousi aina kullakin viikolla."

Paavo

"Ryhmäjaot taitotasojen ja tavoitteiden mukaan hyvät, silloin kaikki saa harjoittelusta enemmän irti."

Panu

"Osallistuin pelkkään teoria-osuuteen. Ne oli todella hyviä sisällöltään ja laadultaan. Mukava ja rento koulutus, todella hyödyllinen. Jatkakaa ihmeessä jukolakoulun järjestämistä!"

Nettikyselyyn vastannut osallistuja

"Maasto-opetus oli laadukasta ja siinä sai hyviä vinkkejä ihan käytännön tasolla. Opin hyödyntämään korkeuskäyriä reitin suunnittelussa, se oli minulle iso juttu."

Nettikyselyyn vastannut osallistuja

Jukola-koulun ohjelma

 1. Ensimmäinen teoriakerta keskiviikkona 15.4. klo 18.00-n.19.30
  • Jukola-koulun info: aikataulu, sisältö, välineet, maksut, tasokartoitus, osallistujien toivomukset ja tavoitteet
  • Suunnistus urheilu- ja kuntoilulajina
  • Kartat, karttamerkit
  • Kartan lukeminen, reitinvalinnan perusteet
 2. Toinen teoriakerta keskiviikkona 22.4. klo 18.00 
  • Kartan lukeminen ja reitin valinta: olennaisen hahmottaminen, ennakointi-havainnointi, ”suunnistusajattelu”
  • Korkeussuhteiden kuvaus ja lukeminen
  • Kompassin käyttö
  • Toimintaohjeet kuntorasteilla ja kilpailuissa "Jälkipelit", suorituksen analysointi ja siitä oppiminen
  • Bonus: Jukolan viesti: toiminta kilpailupaikalla, vinkkejä suunnistussuoritukseen pohjoisessa maastossa ja massaviestissä
 3. Ensimmäinen maastoharjoitus keskiviikkona 29.4.
  • Kartan ja maaston yhteys
  • Reitin suunnittelu, valinta ja toteutus
  • Rastin otto
 4. Toinen maastoharjoitus keskiviikkona 6.5.
  • Helpohko rata ohjattuna pienryhmissä, polkuverkostoon tukeutuen
 5. Kolmas maastoharjoitus torstaina 14.5.
  • Vaativampi oman tason mukainen rata ohjattuna pienryhmissä
 6. Neljäs maastoharjoitus, "harjoituskilpailu" torstaina 28.5.
  • Reitinsuunnittelu ohjaajan avustamana
  • Omatoimista toteutusta
  • Suorituksen läpikäynti ohjaajan kanssa

Jukola-koulun hinta on 80 euroa. Hinta sisältää koulutuksen teoriaosuudet ja ohjatut maastoharjoitukset, emit-kortin vuokran (tarvittaessa) sekä henkilökohtaisen palautteen omista suorituksista. Tuotto käytetään lyhentämättömänä Jyvässeudun lasten ja nuorten suunnistuksen kehittämiseen. Lisäksi Jukola-kouluun osallistuvalla on mahdollisuus hankkia 10 kerran sarjakortin kuntorasteille hintaan 35 euroa (normaalisti ei-jäseniltä 55 euroa ja jäseniltä 45 euroa).

Jukola-kouluun voit ilmoittautua suoraan Suunta Jyväskylän myClub -sivun kautta.

Mikäli et halua käyttää myClub -tiliä ilmoittautumiseen, voit lähettää sen myös sähköpostitse osoitteeseen akahelin (at) gmail.com. Mainitse tällöin otsikossa ’Jukolakoulu 2020 ilmoittautuminen’ ja kerro viestissä nimesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi sekä haluamasi maksutapa (ks. vaihtoehdot alla).

Sähköpostilaskun ohella maksuvälineinä käyvät Smartum liikunta- ja kulttuurisetelit, TyKy-kuntosetelit, Virikesetelit, edellisten mobiiliversiot sekä Eazybreak ja ePassi.

Ilmoittautumisaika päättyy 31.3.2020.

Kurssille mahtuu 40 suunnistuksesta kiinnostunutta ilmoittautumisjärjestyksessä.

Olet lämpimästi tervetullut kanssamme elämysmatkalle suunnistuksen saloihin!

Suunta Jyväskylä