VisitJämsäKurko

Tapahtuman ajankohta:


24.​11.​2022 (5 kommenttia)

VisitJämsäKurko vierailtu

Tulokset, väliajat, kartat, kuvia, video lähdöstä 

Kovat olivat jälleen kovia. Syrjäläisen Topi oli ensimmäinen maaliin tullut. Totesi, että tänään kulki hyvin - ei voi kuin ihailla kaverin suoritustasoa. Muuten ei mitään ihmettä: jotkut kehuivat ratoja tämän kauden vaikeimmaksi, mutta se on niin suhteellista, niin suhteellista. Kämäräisen Marko toi kurkoon ekaa kertaa(?) kenttäkuulutuksen, kyllä nyt paikan päällä kisaa seuranneita kurkofaneja hemmoteltiin.


20.​11.​2022 (1 kommenttia)

VisitJämsäKurko

Niin se vain anglismi iski kurkomaailmaankin. Ikään kuin hyviä suomenkielisiä nimiä tapahtumalle ei löytyisi.

Mutta hetken kun tuota nimen alkuosaa pyörittelee, niin voisiko turhan pöyristelyn sijaan toisenlaisella lähestymistavalla siitä saada irti enemmän. Mitäpä jos kyseessä onkin anagrammi. Anagrammi, jonka Kotus eli Kotimaisten kielten keskus määrittelee seuraavasti:

”Anagrammi on kielileikki, jossa sanan tai pitemmän ilmauksen kirjainten järjestystä muuntelemalla muodostetaan uusia ilmauksia. Nimityksen pohjana on kreikan ana´-gramma ’vaihtokirjain’. Anagrammeja voi muodostaa mistä kielen ilmauksista tahansa, mutta erityisen usein niitä muodostetaan nimistä.”

Ihan helppoja kirjaimia ei käytössä ole, mutta kokeillaan. Tällaisia löytyi:

  • vitsi, Jämsä
  • Jämsä, vitsi
  • missä itä
  • missä jäit, v.

Ja heti kättelyssä ollaan valintojen maailmassa varsinkin tuon ensimmäisen vaihtoehdon suhteen – onko kyseessä innostunut vai negatiivinen toteamus. Positiivisena ilmaisuna ollaan innostuneita mahdollisuudesta Jämsä. Negatiivisena sitten puolestaan ei. Toinen vaihtoehto ei toimi ollenkaan ts. Jämsä mikään vitsi ole. ”Missä itä” voisi olla eksyksissä tai muuten vain suunnastaan epätietoisen suunnistajan toteamus tai huudahdus. Kysymyksenä ilmaisu on ehkä vähän outo. Kyseessä ei kuitenkaan ole täydellinen anagrammi, joten unohdetaan se.

Jäljelle jää mystinen ilmaisu ”missä jäit, v”. Pyöritellään sitä:

  1. Liikkeellä on ollut ainakin kaksi suunnistajaa, jollei peräti kunnon letka. Toinen tai yksi on porukasta jossakin vaiheessa kuitenkin tippunut, mutta selvästi päässyt perille, koska kysymys on esitetty.
  2. Koska kysymys on esitetty, v lienee ihminen (tässä tapauksessa suunnistaja).
  3. Ja lopuksi: kuka on tuo mystinen v.

Voisiko v viitata sanaan veikko (Kotus: poika, mies; kaveri), joka pienellä alkukirjaimella on enemmän sellainen geneerinen ilmaisu ja jota voidaan käyttää, kun ko. henkilöä ei välttämättä tunneta. Vai voisiko v olla enemmän ja viitata tunnettuun henkilöön, jolloin kyseessä onkin ollut tuttavallinen ilmaisu. No, nyt sillä on joka tapauksessa viitattu kyydistä tipahtaneeseen, mysteeriseen suunnistajaan.

Mutta kuka on tuo mysteerisuunnistaja! Tämmöinen jännityshän vie yöunet ja vetää mahan ihan veteläksi. Ja kaikki tietävät, että sellaista kaveria ei kannata peesata tai jos on pakko, niin mielellään reilun hajuraon päässä. Mutta eipä hätää, Kurkomaailman paparazzit ovat painaneet otsalamput päässä pitkää yötä, jotta tämäkin ihmiskuntaa piinaava arvoitus saataisiin ratkaistua. Joitakin viitteitä voi kenties antaa seuraava kuva – valitettavasti kuvan autenttisuutta ei ole varmoista lähteistä pystytty varmistamaan.

Sitten asian tynkää. Rastipisteillä voi olla erilaisia härpäkkeitä kuten merkkitikkuja ja puurakennelmia. Niitä ei pidä säikähtää – ihan asiaan kuuluvia juttuja ovat. Varsinkin puurakennelmat ovat osoittautuneet suosituiksi leimasimien lepuutuspaikoiksi ja niitä siis käytetään vaihtelevasti nytkin. Ja kuten kuvasta havaitaan, puurakennelmien ympäristöt on pyritty pitämään varsin siisteinä.

Speksit vaan ei sipsit:

Kurkot: n. 6,2 km 1:10000
Gubet: n. 4,3 km 1:7500
SG:t: n. 3,4 km 1:7500
HelppoE: n. 2,1 km 1:7500

Kartat ovat muovikoteloissa. Sisäänkirjautumiset pyritään hoitamaan n. klo 18 mennessä, jotta päästään siirtymään lähtöön, joka ei ole mailien päässä.

Kurkokeskus rakentuu tänne.

Pohjoisesta kun tullaan, niin 9-tieltä poistutaan Jämsän / Vaherin liittymässä. Opastus tapahtumapaikalle alkaa toisen kiertoliittymän jälkeen, kun lähdetään ajamaan kohti Vaheria. Tapahtumapaikalle ajetaan opastuksen mukaisesti Vaherin tieltä ja sieltä poistutaan aikanaan kuvan mukaisesti Tyryntielle ”Visit koko Jämsä”-sloganin hengen mukaisesti (= yksisuuntainen liikenne). Muunlaisista manöövereista saa ankarat nuhteet ja kurkokansan paheksunnan.

Koska Kurko-tapahtuma varsin laveasti mainostaa Jämsää, kaupunki on vastavuoroisesti lahjoittanut määrän palkintoja sarjojensa parhaimmille. Tulevaisuuden kulttitavaraa.

Kyseltykin on, niin kyllä eli hieman yllättäen kurkoa päästään suunnistamaan SM-eepeen maastossa. Vaativuudesta en sano mitään, mutta luotettava lähde totesi, että vaikeaa tulee olemaan.

Järjestelyorganisaatio toivottaa Kurko-karavaanin tervetulleeksi Jämsään.

-Jorma ja Panu-

P.S. Kun otetaan käyttöön koko tapahtuman nimi (Visit Jämsä -kurko), niin anagrammimaailmasta löytyy ilmaisuja, kuten risukko tms. jäävi / murojätski kävis / kivisormus, jätkä / rivo, mut jässikkä.