HeinäKurko II

Tapahtuman ajankohta:

27.​09.​2018 (2 kommenttia)

HeinäKurko kurkoiltu

Tulokset, väliajat.

Kartat: kaikki rastit, kurko, gubbe, supergubbe, helppoelämä.

Ratamestari oli kotiläksynsä tehnyt. Hajonnat purivat edelliskertaa tehokkaammin, letkat jäivät pienemmiksi, eikä voittajista jäänyt epäselvyyttä. Paitsi HelpossaElämässä, jossa kukaan ei uskaltautunut viivalle. Lyhyet ykköset peräti neljällä hajonnalla Kurko- ja Gubbesarjoissa taisi tulla monelle yllätyksenä, ja suurimmat koukut nähtiinkin heti alkumetreillä. Kauden kynnyksellä kovasti puhuttaneet ratapituudetkin taisivat olla sarjassa kuin sarjassa riittävät.

Kurkoissa kaksi oli ylitse muiden. Toni ja Vesa (se nuorempi) kulkivat pitkään käsikädessä, saman hajonnankin kun olivat "sattumalta" saaneet. Tonin löytäessä viimeisen rastin hieman tarkemmin, pääsi hän leimaamaan maalissa voittajana. Tonin kuluneen viikon yöpanostus ei siis selvästikään mennyt hukkaan. Erityismaininta nuorelle Samuli Peltolalle, joka oli noussut Kurkosarjaan ja osoitti heti kolmossijallaan sinne ehdottomasti myös kuuluvansa! Illan ylivoimaisinta menoa nähtiin gubbesarjassa. Vesan (sen vanhemman) valot etääntyivät muista jo hyvissä ajoin, ja hän kurvaili maaliin yli viisi minuuttia muita ennen. Supergubeissa Siiri piti päänsä viimeisessä mäessä ja kuittasi voiton ennen Seppoa.

Reitinvalintaa oli yritetty muutamalle välille tarjota. Mielenkiintoisin väli taisi olla Supergubberadan 3-4. Kaikkia kolmea ratamestarin päähän mahtunutta reittiä yönpimeydessä valittiin. Varmuutta nopeimmasta reitistä ei ratamestarillakaan ole, mutta nousut parhaiten välttävä keltainen valinta ei ainakaan kovin huono ollut.

Sekä Kurkoissa että Gubeissa piti osata päättää kiertääkö Ison Heinäjärven vasemmalta vai oikealta. Porukka jakaantui aika hyvin molemmille puolille lampea. Useimmat taisivat kuitenkin ottaa onnekseen keltaisen reitin: se todettiin koejuoksuissa huomattavasti punaista nopeammaksi. Perinteinen kalastajanpolku aivan lammen rannassa joudutti menoa.

Kurkoilla oli vielä lopussa hieman pidempi väli, jossa nähtiin sekä tiekiertoa vasemmalta, että viivasuoraa menoa. Hyvin toteutettuna suora reitti oli yhtä nopea kuin kiertokin, joka kuitenkin houkutti useimpia metsässä rymyämiseen kyllästyneitä Kurkoilijoita.

Kiitokset kaikille Heinä-Kurko II:seen osallistuneille! Heinä-Kurko III odottaa jo ihan nurkan takana vuonna 2020, sitä odotellessa kannattaa pysyä tiukasti Kurkocaravaanin matkassa!


24.​09.​2018 (4 kommenttia)

Heinäkurkon maastokatselmus

Täyttääkö Heinä-Kurko II Kurkocupin tiukat maastovaatimukset? Katso video!


20.​09.​2018 (1 kommenttia)

Cheekin valot sammuivat jo - kurkokansan vasta syttyvät

Elokuinen aamu valkeni kirkkaana. Ennätyksellinen hellekesä ei näyttänyt taantumisen merkkejä auringon porottaessa yhä täydellä voimallaan. Helteet olivat vaivuttaneet jyväskyläläiset suunnistajat horrokseen: eihän näissä keleissä jaksa edes suunnistaa. Jopa pieni alakulo oli päässyt valloilleen. Syksyn SM-kisoihinkin olisi vielä ikuisuus. Samat ajatukset kiersivät kehää suunnistajien päissä: olisipa jo syksy. Ja ai että, jos pääsisi taas yösuunnistamaan. Ympäri kaupunkia suunnistava kansa hoiti arkisia askareita tylsistyneenä. Puhelimen värinä palautti kuitenkin heidät yht´äkkiä ajatuksistaan todellisuuteen. Kauan odotettu viesti oli saapunut! Kurkokoordinaattorilta tulleessa tiedonannossa luki ne kolme kaunista, ikiaikaista sanaa. Kurkocup tulee taas.

Kuin taikaiskusta tylsyys ja apatia oli hävinnyt suunnistajien mielistä, ja he tarttuivat välittömästi toimeen. Kartta-arkistoja kaiveltiin. Ocadeja avattiin. Open orienteering mappereita ladattiin ja karttoja päivitettiin. Huhujen mukaan joku pahasti hommaan hurahtanut gubbe alkoi varta vasten piirtämään uuttakin karttaa. Tärkein toimi oli kuitenkin saada varattua oma järjestysvuoro Kurkokoordinaattorilta, sillä alusta pitäen oli selvää, ettei vuoroja riitä kuin nopeimmille. Googlen palvelimet olivat kaatua kaikkien yrittäessä ottaa samaan aikaan yhteyttä Koordinaattoriin. Ylioppilaskylän seitsemännen sukupolven valokuitua pitkin viestinvaihto kävi onneksi sujuvasti. Vain 52 minuuttia ruljanssin alkamisen jälkeen se oli varmaa: Heinä-Kurko II avaisi kurkoilukauden 2018.

Moni kurkoilija muistaa vielä ensimmäisen Heinä-Kurkon parin vuoden takaa. Letkoja pyrittiin hajottamaan viesti- ja perhoshajontojen yhdistelmällä, siinä kuitenkaan onnistumatta. Supergubet uivat ojassa. Kurkoissa eräs kärkipään menijä oli hukannut karttansa matkalla, mutta tulospalvelun hämmästykseksi leimausdatasta löytyi kaikki oikeat hajonnat ja suoritus oli julistettava hyväksytyksi. Toisin kuin elokuvissa, tätä jatko-osaa ei ole tehty (vain) rahastuksen takia. Heinä-Kurko II ei aio jäädä edeltäjänsä varjoon. Tarjolla on taas taattua suunnistusnautintoa hienossa, vaativassa maastossa. Näitä kekkereitä tullaan muistelemaan vielä pitkään. Heinä-Kurko II mittelöidään pääasiassa eri maaston osissa kuin edellinen Heinä-Kurko. Hajontaa on, muistakaa tarkastaa rastikoodit. Äänekosken biotuotetehdas ja ennätyksellinen hakkuuvuosi muistuttavat itsestään tässäkin maastossa, ja osa metsätöistä on hyvin tuoreita. Kartan kasvillisuuskuvaukset eivät siitä huolimatta valehtele, paikoin ne vain esittävät ”vaihtoehtoisia faktoja”. Toisaalta voin vakuuttaa, että esimerkiksi korkeuskäyrät ovat hyvinkin ajantasaiset, eivätkä mitään muunneltua totuutta - ja nyt puhun niin totta kuin osaan!

Radat:
Kurko: 6,8 km, kartta A4, 1:10000
Gubbe: 5,2 km, kartta A4, 1:10000
Supergubbe: 3,5 km, kartta A4, 1:7500
Helppo elämä: 2,1 km, kartta A5, 1:7500

Yhteislähtö kello 19.45. Siirtyminen lähtöön 10 min aiemmin. Tienvarsipysäköinti Heinäjärventiellä. Kulku etelästä Maatiantietä, tie kulkee maatilan läpi, ajakaa rauhassa. Viime kerralla ennakkovideo aiheutti paheksuntaa: maasto vaikutti täysin Kurkoon sopimattomalta. Moni vanhan liiton jäärä taisi jäädä kotiinkin moisen hulluttelun takia. Tällä kertaa Kurkon propagandaosasto tekee kaikkensa, jotta video houkuttelisi runsaasti kansaa paikalle. Video maastokatselmuksesta julkaistaneen alkuviikosta - pysykää kanavalla!