RaudanKurko

Kurkokausi 2020 lähti käyntiin räväkästi suunnistuksellisesti vaativissa maastoissa ja vaativilla radoilla. RaudanKurkon ratamestari ei näemmä kyllä ole pysynyt ajan tasalla vaativuusstandardien kehityksessä. Uskoa kuitenkin riittää siihen, että kurkoilusta syntyy nautittava kevyemmilläkin vaatimuksilla. Ratamestari- Antti ja TA- Jouni uskovat vielä vahvasti, ettei RaudanKurkoa sentään ihan helpoksi ja vaatimattomaksi päästä kiittämään – ainakaan maastopohjallisesti.

Raudanjärvi sijaitsee Muuramen koilliskulmalla Paasivuoren ja Sääksriutan välisessä notkelmassa. Raudanjärveen istutetaan kaloja ja niitä innokas kalahenkilö voi sitten käydä narraamassa lupamaksun maksettuaan – jos vaikka joku koukkuunkin eksyisi. "Raudanjärvi" on nimettynä kurkokartassa ja nimestä on siten helppo lainata teema kurkoilutapahtuman nimeen.

Raudanjärveä kiertää kalastajan polku, jolla joissain kohdin suunnistuspatiini saattaisi hörrrpätä.

Tällä kertaa Sääksvuori-Paasivuoressa unohdetaan kaikki vanhat himmelit ja mennään uusin kujein mutta siis ilmeisen vanhentunein standardein ja tyystin himmelittömin kurkoradoin. Hajontoja kuitenkin on lähes enemmän kuin laki sallii – enemmän ja vähemmän epäreiluja hajontoja kuten kurkoiluun kuuluu – joten tarkkana on syytä olla niin rastinmääritteiden kuin -tunnustenkin suhteen. Tasavertaisia reitinvalintavaihtoehtoja on tarjolla useille rastiväleille.

Ratojen suunnittelussa on pyritty välttämään pahimmat ja hankalimmat maastonkohdat, joten kuljettavana on suhteellisen(! ?) hyväpohjaista maastoa. Lopputuntuma on tietenkin suuresti reitinvalinnasta(kin) kiinni. Ratojen alueilla tehdyistä metsänhoidollisista töistä on jo vuosia, joten pystyvihreää kartassa on vähän – maastossa … no. Kaikkien ratojen alueella maasto on suhteellisen avointa ja lähes kaikkialla näkemä on pimeässäkin hyvänpitkä. Mutta kuten mm Keljonkankaalla, Kinkoriutalla ja Muuratsalossa maastopohja on "epätasainen" ja erilaista menoa hankaloittavaa ja hidastavaa on tarjolla paikoin jopa reilusti yli vanhojenkin kurkoilustandardin vaatimusten. Maasto on jo monista kuntosuunnistuksista ja parista kurkoilustakin tuttua. Kurkotaidot erottavat kyllä jyvät akanoista tutussakin maastossa. Toisaalta tuttuus voi olla vain harhaa ja varmasti myös maastoummikko pärjää mittelössä osaamisellaan täysin tasavertaisesti.

Näin korona-aikana – koronahan on pannut sekaisin kaikenlaisen hauskan ja perinteisen tekemisen – lähdettiin kurkoilun suunnittelussa heti alussa siitä, että järjestetään lähtö yhteislähdön sijaan väliaikalähtöinä. Muistin mukaan väliaikalähtöjä on kurkoiluissa ollut joskus aiemmin mutta ei aivan lähimenneisyydessä. Viitaniemen ja Pommiovuoren kurkoilut tulevat äkkiseltään mieleen. Moni ei tykkää väliaikalähdöistä etenkään kurkoiluissa mutta joku sentään: aina ei voi olla kaikkien mieliksi. Toisaalta väliaikalähtö "turvaväleineen" on jotenkin hyvin korona- trendikästä ja kiihtyvän koronatilanteen vuoksi jopa suositeltavaa eikä kurkojunakaan korona- trendiin sopisi. Väliaikalähdöllä pyritään välttämään kurkojunien muodostuminen vähintäänkin heti lähdöstä.

Lähtötoimiin järjestäydytään yhteen ryhmään ja kolmeen jonoon.

HelppoElämä asettuu ryhmäksi (turvavälein!) kärkeen ja pääsee matkaan noin yhteislähdöllä. Heille jaetaan kartat ja sen jälkeen Emit- kortin nollaus tehdään lähtöpaikalla noin yhtä aikaa / peräjälkeen "omaan tahtiin" kuitenkaan viivyttelemättä.

Loput kurkoilijat lähtevät matkaan pienryhminä noin 1 min välein seuraavasti:

  • Yksi kurko, kaksi Gubbea ja kaksi SuperGubbea nollaavat Emit- korttinsa ja saavat napata karttansa välittömästi nollauksensa jälkeen.
  • Nämä viisi kurkoilijaa lähtevät matkaan omista jonoistaan about samanaikaisesti.
  • Nolla- leimasimia on käytössä ainakin 3 ehkä jopa viisi.
  • Sitten n. 1 min päästä lähtevät seuraavat viisi kurkoilijaa jne.!
  • Näin toimien lähtö kestää osallistujamäärästä riippuen 20-30 min.

Lähtöjen rytmittämiseen käytetään apuna lähtökelloa – tämän tiedon mukaan!

Voisi kuvitella, että nyt on helppoa: 1 min lähtöväli pimeässä ja bonuksena vielä hyvänpitkä näkemä! Kaikkeahan voi kuvitella! Ratamestari suosittelee vahvasti, että keskitytte kuitenkin vain omaan suunnistamiseen ja askeltenne maastopohjaan sijoittamiseen. Ratamestarikin kuvittelee(!), että himpun(?) erilainen kurkoilu on tarjolla ...

Kurkot suunnistavat 6,4 km:n radan. Gubbe- rata on vanhan standardin mukaisesti pituudeltaan 5,4 km: nykystandardiin ehkä pitkähkö. SuperGubbe- radan pituus on 3,3 km. Radoilla on hajonnat ja hajontarasteja on sijoitettu myös rikollisen lähelle toisiaan. Olkaa tarkkoina määritteiden ja tunnusten varmistuksessa.

HelppoElämä- rata on 2,2 km pitkä eikä sillä ole hajontaa. Radan suorittamiseen riittää noin C- tason kuntosuunnistusosaaminen. Pimeäsuunnistusoppia ja tukea voi hakea osaavamman kaverin kanssa yhdessä kulkien.

Kaikki kartat ovat kokoa A4, mittakaavaltaan 1:7500 / 5 m ja ne ovat valmiiksi muovissa. Rasteilla on heijastin, rastilippu ja Emit- leimasin.

Väliaikalähdöistä huolimatta ilmoittautuminen päättyy klo 18:45. Klo 18:50 lähdetään ilmoittautumispaikalta lähtöalueelle, jossa pidetään lyhyt "kilpailuohjeinfo", minkä jälkeen aloitetaan lähdöt. HelppoElämän yhteislähtö tapahtuu ensin ja sen jälkeen viiden kurkoilijan ryhmälähtöjä n. 1 min välein.

Lähtöjärjestystä ei arvota eikä laadita. Järjestäjä luottaa, että kisailijat osaavat pitää lähdöt aktiivisena ja lähtöjonot muodostuvat vapaaehtoisesti. Jotta lähtötaukoja ei synny, pitäkää kussakin odotusjonossa muutama henkilö vuoroaan odottamassa: suosituksena vähintään 3 Kurkoa ja vähintään 3 Gubbeparia ja 3 SuperGubbeparia. Lähtöalueella / lämmittelyalueella – kurkoalueen ulkopuolella – voi liikkua ja lämmitellä mutta kurkoalueelle meno ennen omaa lähtöaikaa on kielletty. Koko puuvarastokentän (hakelaanin) alue, tulotie hakelaanille saakka sekä kytkentäasemalle johtava tie (n. sähkölinjan alla) varastokentän kaakkoispuolella on sallittua lämmittelyaluetta. Kielletty/sallittu lämmittelyalue- kartta on esillä ilmoittautumispaikalla.

Pysäköinti ja ilmoittautuminen on tutulla hakelaanilla Paasivuoren kupeessa, Paasivuorentien varressa. Paasivuorentie alkaa Muurame-Säynätsalo- tieltä (tie 6090). Risteyksessä on opaskyltit ja Paasivuorentietä pysäköintipaikalle, hakelaanille, on matkaa n. 2 km.

Ei maastopohja ihan joka paikassa kivikkoa ole ...

Mutta kivikkoakin on - paikoin jopa ihan "sivistyneesti".

Kurkoalueella näkemä todellakin on hyvänpitkä - lähes koko ratojen pituudelta. Kurkoiluaikaan pilvettömällä säällä saattaa näkyä itäkaakossa jopa Marsiin saakka.

On avoimia jyrkännerasteja ...

sekä jyrkännepussin periä.

Kivirasteja on myös. Heijastin ei aina välttämättä näy kovin kauas, erityisesti tulosuunnasta.

Opastus alkaa tien 6090 ja Paasivuorentie risteyksestä.

Ilmoittautuminen ja parkki on puuvarastoalueella.


0 kommenttia.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.