KaunisKurko

Tapahtuman ajankohta:


04.​11.​2021 (10 kommenttia)

KaunisKurko keimailtu

Tulokset, väliajat, kartat, GPS-seuranta


"Pimeys kätki kauneutesi, kiire kiisi kantapäille,
Tummaa oli kansa, Kotamäen valtavilla.
Jotain kummaa etsivät, jotain kenties löysivät"

RTM

Niin saapui kurkokaravaani Kaunisharjuun siinä mitassa, että Terän patinoitunut järjestelyhybridi meni jo bensan puolelle. Vaan älähän hättäile, riittihän se aika juuri ja juuri kirjaamaan päättymättömältä vaikuttavan jonon. Karttojakin riitti jokaiselle, kunhan RTM hiukan ryntäili karjuen ympäri kisakeskusta.

Jälkiraportin osalta Kaunisharju lupaa selvästi enemmän kun antaa sillä hovikuvaajan otosten sijaan tyytyminen on jokamiessarhan kännikkä-otoksiin. Mutta hyvältä se näytti ja tuntui Kaunisharjun nyppylän päältä katsella kun valokeilat lähestyivät Kotavuorelta.

Kurkosarjaa hallitsi totutusti Syrjäläisen veljekset järjestyksessä Topi ja Arttu, ja Mikko Eerola saapui maaliin ihan veljesten kanssa. Kärkimiesten 7 min/km vauhti antaa osviittaa, että matkantekoa hidastavia elementtejä oli riittämiin. Kolmikon jälkeen erot erkanivat, joten neljä kahden rastin hajontaa (16 rataa) teki tehtävänsä. Omatoimista seurantaa voi katsella tästä. Seurannan mukaan 1:10 000 mittakaava ei suistanut Kurkoja tekemään replay-tason virheitä. Maininnan arvoinen on Artun lupaavasti alkanut tiekierto. Siinä vain kävi niin kuin RTM pahoin pelkäsi. Rastille vievä heikko polku oli todella huomaamaton ja lehtien peittelemä. Arttu pysyi kuitenkin suunnassa mutta ainoastaan polku oli juoksukelpoinen osa maastoa sillä kohtaa Kaunisharjua.

Tällä kertaa Gubbesarja sai arvon olla GPS-seurannassa. Voiton vei kovassa nosteessa oleva Heikki Kettunen. Toinen oli hienosti juniori Tommi Sivill, Kaunisharjun Kalske. Kolmas oli Janne Ahola. Harmi kun Tommi ja Janne eivät kantaneet gepsiä, joten selostus ei ota kantaa heidän osuudesta seuraaviin tapahtumiin: Ryhmä harjasi yhdessä alkutaipaleen Kotavuoren pimeälle puolelle. Ensimmäisen peliliikkeen teki Jaakko joka tutustui lähemmin kartan ainoaan suovitelikköön kolmosen tanhuvilla. Onni onnettomuudessa käsi kädessä edennyt pääryhmä kampesi ohi nelosesta ja Jaakollekin kaikki oli taas mahdollista! RTM:n erikoinen oli tällä kertaa ymmyrkäinen tiekierto, kunhan vain äkkäsi piilopolun kartalta. Olisihan sitä suoraankin ehtinyt, mutta se oli vaikeaa! Niinpä suorijat, lajin entiset maestrot mukaan lukien, jäivät nuohoamaan rastin pohjoispuolista rinnettä. Kiertäjillä oli täten tuhannen bitcoinin paikka karata vaan miten meni? Mersu kiipesi väärälle hajonnalle, Teemulla petti hermo kesken kierron, ja Heikki hukkasi oleellisesti karkumatkaansa noustessaan liikaa vitoselle. Näin ollen vitosella Teemu ja Heikki valmistautuivat kaksintaisteluun, joka ratkesi vasta Teemun kiemuroihin ysille. Haku oli siksi iso, että Jaakko ja Mersu ohittivat karttakontaktinsa lopullisesti menettäneen Teemun. Onnittelut Heikille eheästä juoksusta!

Supergubet olivat myös junioreiden näytöstä Vilho Hietalan päihittäessä loppukirissä Sauli Kovasen. Parhaat ikämiehet saapuivat seuraavaksi kun parkkimiehen tehtävistä huippu-urheilijaksi siirtynyt Seppo Särkkä pesi loppukirissä Juha Tolosen. Helpon elämän herra ja hidalgo oli Olli-Pekka Jalovaara.

Kisan jälkeen suut olivat pääosin messingillä ja kuhinaa riitti. Valitettavasti myös osumaa oli tullut useammalle – oli piikkilankaa, peukalon vääntymistä, verta kaikkialla! Myönnettäköön että kokonaisuutena retki oli varmastikin raju, nousua oli paljon ja maastopohja oli monessa kohtaa kivinen jopa poluilla. Vaan minkäs teet. Onneksi kukaan ei tiettävästi loukkaantunut pahemmin.

Runollisen liikuttuneena häipyi kurkoväki samaan pimeytyyn kuin mistä äkisti saapuivatkin. Ja samaan aikaan Kaunisharjun väki jatkoi eloaan kaikesta autuaan tietämättöminä. Mitä nyt muutamat olohuoneet kokivat äkillisen kirkkauden kesken Emmerdalen.

Terveisin RTM

PS. Moni löysi ja jäi miettimään mystisen suuaukon salaisuutta syvällä Kaunisharjun pimeällä puolella. Mikä se on sinun mielestäsi? Ehdota kommenttiketjuun!

Kurkojen kurkot keskellä voittaja Topi Syrjäläinen, oikealla toiseksi kipittänyt Arttu Syrjäläinen ja vasemmalla kolmanneksi sijoittautunut Mikko Eeerola.

Oikealla Gubberkurko Heikki Kettunen.

Parkkipekat


01.​11.​2021 (5 kommenttia)

KaunisKurko

KaunisKurkossa GPS-seurannassa Gubet! Jos sinut on valittu seurantaan mutta et ole tulossa niin kerro se kommenteissa ja joku muu onnekas saa gepsin.

Seurattavat:

Kettunen Heikki
Kahelin Jouni
Karjalainen Teemu
Hartman Janne
Sompi Jani
Tölli Marko
Klemettinen Simo
Jutila Aleksi
Rantanen Merja
Penttinen Jaakko


"Jo välkkyy, hopeisena kuin hovi, Savonmäen käsivarsi, koskenkoti.
Kaunis on katseensa yli Leppäveden, Kotavuori, siellä kuljemme tovin"

RTM

Runollisen liikuttuneena kokoontuu kurkoväki Vaajakosken Kaunisharjun asuinalueelle torstaina 4.11. Asuinalueen pohjoispuolella kohoavan Kotavuoren viettelevät rinteet, paikoin paljaat pikkupolut ja pitsimäiset jäkäläpinnat saavat kurkoilijan kysymään: Miksi kohtaamme vasta nyt ja pimeässä? No ei Kaunisharju aivan koskematon ole, ja perimätiedon mukaan aikoinaan alueella on juostu piirin viestimestaruuskisat vuonna 1981 (kts. vanha kartta alla). Kisoissa puhututti ristiratojen käyttö, sillä pihtileimasimia käytettäessä ei voisi varmistua suunnistajan kiertäneen rastit oikeassa järjestyksessä. Kiertojärjestystä vahtimaan laitettiin rasteille täten valvojat. 

Jossain mielessä Kauniskurko on kyllä nimensä veroinen: Tontti on lähellä kaupunkia, järvinäköala on kansallisromanttisen kaunis, maasto on lähes koskematon, kartta on uunituore ja huippuluokkaa (Timo Sivill), radat ovat kuulemma arvokisaluokkaa, eikä niillä ole härveleitä, mutta pientä hajontaa on sitäkin enemmän. Keskisuomalaista maastopohjaa emme sentään lähteneet silottamaan, mutta radat pyrkivät välttelemään pahimmat kivikot ja kaseikot. Koska radat pyörivät parhailla alueilla, kovin pitkiä välejä ei radoille saatu.

Ps. Täällä kannattaa piipahtaa myös päiväsaikaan!

Terveisin RTM

Speksit:

 • Kilpailukeskus Kaunisharjuntie n. 17
 • Matkaan lähdetään klo 18:00 aaltolähdöin! Ensin kurkot, sitten minuutin perään gubet, ja lopuksi muut sarjat
 • Saapukaa ajoissa niin kaikki välttyy kiireeltä!
 • Lähtö, maali ja pysäköinti kaikki melko ahtaalla alueella. Lisäksi kadunvarsipysäköinti. Noudattakaa liikenteenohjaajia.
 • Ruuhkan välttämiseksi suosikaa kimppakyytejä!
 • Muistakaa nollata!
 • Älkää menkö ihmisten pihoille!
 • Jos maastossa tapahtuu jotain tai viivytte radalla hyvin kauan, soittakaa kartassa olevaan numeroon!
 • Alku ja loppu juostaan kapeaa metsäsuikaletta pikkupolkuja pitkin. Ottakaa iisisti ettei tule vahinkoja.
 • Rasteilla ei nykysääntöjen mukaisesti ole heijastimia!
 • Kurkoilla 1:10 000, 6,5 km, KARTANVAIHTO, loppurata löytyy kartan kääntöpuolelta.
 • Muilla radoilla ei kartanvaihtoa ja mittakaava 1:7500, Gubet 4,8 km, Supergubet 3,4 km ja Helppo elämä 2,4 km
 • Kartat valmiiksi muoveissa
 • Olkaa tarkkana ristiradoilla että juoksette oikeaa rastiväliä.
 • Käytössä fyysinen hajonta ja viestihajonnat.

Ja sitten vielä kartantekijän palsta:

Huhtikuu 2021: ' Äkäisesti soiva puhelin säikäytti kartantekijämme. Soittaja näytti olevan Terän puheenjohtaja. ' Nyt on kuule Kurtti semmoinen homma, että jos ei 20 vuotta lupailemasi Kaunisharjun kartta rupea valmistumaan, on seuran pakko ryhtyä voimatoimiin. Vähemmästäkin on saamattomia miehiä Terästä erotettu. ' Mutta kun, mutta kun, on kiirettä töissä ja vapaa-ajalla ja lenkilläkin pitäisi käydä...' änkytti kartantekijä. ' Teet kartan tänä kesänä, tai voit etsiä itsellesi uutta farmiseuraa syksyllä!!'  Saarnasi PJ ja löi luurin korvaan. 

Mikä nyt eteen, mistä tähän projektiin aikaa revittäisiin, ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi varmaan varsinaisista töistä irtisanoutuminen. 20 vuotta kartan tekeminen kotimäestä oli ollut mielessä, kerran oli jopa Kaapron ja Touhon tekemä vanha kartta piirretty Ocadilla digitaaliseen muotoon, mutta maastoon ei ollut kartantekijä ehtinyt mennä, ja sittemin tuo pohjakin oli hävinnyt jonnekkin.

Tuli kesä ja kärpäsiä. Kartantekijän mieltä askarruttivat päivittäin puheenjohtajan sanat. Kaunisharjun karttaa varten ei edes pohja-aineistoa ollut keritty luomaan. Ei tästä mitään tulisi, syksyllä olisi edessä uuden urheiluseuran etsiminen. Kesäkuun 9. kartantekijä pääsi vielä kauan odotettuun tyräleikkaukseen. Sairasloma tässä vaiheessa loi lisää synkkiä pilviä kartoittajan ylle, ja ennen niin tuuhea etuhiuksisto harveni harvenemistaan.

Sairasloman 2. viikolla juhannusaaton aattona tuli kartantekijälle kuningasidea. Jospa alkaisin tekemään pohjia, niinkuin varmaan 70 % muistakin suomalaisista. Ja niin tapahtui, ja Juhannusaattoiltana olivat pohjat valmiit. Juhannuspäivänä Olo tuntui siltä, että varovainen kävely tasaisimmilla kallioilla olisi mahdollista. 2 tuntia Kaunisharjun parhailla alueilla heitti bensaa liekkeihin, jospa tästä vielä kartta tulisi. Viimeinen viikko sairaslomalla antoi toivoa, kun päivä päivältä liikkuminen oli parempaa, tosin kivikkoisimmille alarinteille ei vielä tässä vaiheessa olisi mitään asiaa. 

Helteinen heinäkuu ja alkanut kesäloma alkoivat hidastuttaa projektia, kesälomalla kun ei viitsisi paljon työn tapaista tehdä ja pikkuhiljaa kartta jäi lepäämään n. 75 %.n valmiusasteella. Lokakuun alussa alkoi Kurkokupin ratamestari ahdistelemaan, että alkaisiko kartta olla valmiina, No eihän se ollut, mutta sopiva keli , 0 astetta lämmintä  ja vaakaräntäsade vauhdittivat kartan valmistumista ja niin viikkoa ennen h-hetkeä oli kaikki valmista. Nyt näytti siltä, että saisin pitää seuran jäsenkirjan vielä toistaiseksi.'

Kartantekijä

RTM runoilemassa Kaunisharjun kauneudesta.