PaasiKurko

Tapahtuman ajankohta:


18.​11.​2021 (5 kommenttia)

PaasiKurko pötkitty

Tulokset, väliajat, kartat, kuvia


Paasikurko jälkiselvittelyt

Paasikurko saatiin kuin saatiinkin pakettiin, vaikka enemmän oli järjestelyissä hyvää tuuria kuin hallittua toimintaa.

Viime syksynä oli ajatus kartoittaa Paasivuorta Muuramen puolelta. Eteläisellä rinteellä kun ei kai ole suunnistettu sitten onnellisen 80-luvun. Eipä tuo alue kovin paljon uutta tarjonnut, kun iso osa kartasta on eri sävyistä vihreää. Lisäksi harvennushakkuu jo viime talvena muutti Rajahongan polun maastoa, johon kurkon ykkösvälit suuntasivat. Onneksi kuitenkin hakkuun jäljet ovat kohtuullisesti juostavaa.

Viime suunnuntai sitten rasteja viedessä iski paniikki Raudanjärven yli tähyillessä: Paasivuoren pohjoisrinnekin on pelkkää aukkoa. Lisäksi pieni kierros osoitti, että pari muutakin vanhan metsän kuviota oli aukkona. Ja metsäkoneet vielä möyrysivät vuorella. Ensi säikähdyksen jälkeen viileä analyysi osoitti, ettei aukoista kuin pienin vaikuttaa optimireiteillä.

Opetus: Kannattaa seurata metsänkäyttöilmoituksia.

Siispä radat oli paketissa suununtaina, mutta metsätöiden takia venytimme kartan painon viime hetkeen. Niinpä klo 16 noin 2 tuntia ennen kurkostarttia järjestäjä kiirehtii Ässäpainoon hakemaan karttoja vain huomatakseen, että sehän meni kiinni jo puoli tuntia sitten. Mielessä pyöri jo hetken vaihtoehtoinen kurkokonsepti: kartan sijasta kilpailijat saavat lähtöpaikalla ratamestarilta ratakuvauksen suullisesti. Kiitos Ässäpainon hyvän asiakaspalvelun kartat saatiin kuin saatiin hyvissä ajoin kisapaikalle.

Opetus: Kannattaa katsoa painotalon aukioloajat ja hakea kartat päivää ennen.

Itse kisasta yleisin kommentti oli "kylmää". Kylmä suovesi, mäen päällä käynyt viima sekä viimeinen kilometri kivistä hidasta rinnettä taisi laskea lämmöt loppua kohti.

Opetus: Kilpailukeskus tai ainakin maali ison mäen päälle Heinäkurkon tapaan.

Kiitos kaikille osallituneille. Yritetään etsiä vähemmän kivisiä maastoja, jossa on myös metsää (niitäkin ehkä seudulla on).


15.​11.​2021 (0 kommenttia)

PaasiKurko

Paasivuori, kivipaasien vuori, tuo pohjoisen Päijänteen yllä häämöttävä jylhä jättiläinen, kohottaa huippunsa kohti pilviä. Vuoren huippu yltää jopa puurajan yläpuolelle, mikä Keski-Suomen leveysasteilla on hyvin harvinaista. Syynä lienee Päijänteen yli puhaltava eteläinen viima. Vuoren laella saattaa kulkijalle tulla jopa mielikuva Kukastunturin huipusta kaikessa avaruudessaan ja avoinaisuudessaan.

Mutta ei pelkkää tunturin herkkua vaan onpa Paasivuoren alueelta löydettävissä myös ikikuusikkoa, nuorta männikköä, avokalliota ja jopa keskisuomalaista mäkimaastoa.

Tuo on siis Paasikurkon kilpailumaasto, josta on jo viime vuodelta hieman maistia. Nyt kurkoilijat pääsevät valloittamaan vuoren ns. eteläistä reittiä pitkin, ilman lisähappea.

Hyvin monivärinen kartta on kesältä 2021. Viimeiset fiksit on säädetty viimeisessä mahdollisessa hetkessä, painokoneen jo puoliksi nielemälle paperille.

Kartan erityinen piirre on ISOMin tarjoama vaihtoehto kuviorajalle, joka on vihreä lyhyt katkoviiva. Kuvausohje sanoo:

"Runsaasti kivi- ja kalliokohteita sisältävässä maastossa on suositeltavaa käyttää kuviorajana vihreää katkoviivaa. Haittapuolena tässä on, ettei vihreällä katkoviivalla voida esittää kasvillisuuden kuviorajoja symbolin 410 kanssa."

Kivipaaseja onkin maastossa paikka paikoin melko paljon. Myös polkurikkaassa maastossa vihreä kuvioraja ei sekoita polkujen luettavuutta. Symbolin 410 (taisteluvihreän) osalta haitta on vain marginaalinen.

Maastoon ilmestyi useampikin metsäkone viikonloppuna ja radat osin sivuavat uusia hakkuualueita. Mikäli puunkorjuu on käynnissä vielä torstaina, alueille meno on kielletty. Kartalle nämä alueet on merkitty punaisella reunalla. Annamme viikon aikana tai viimeistään kisapaikalla ohjeen, onko koneet vielä maastossa vai sallitaanko alueella liikkuminen.

Rasteilla ei ole heijastimia, mutta lippu on näkyvillä, mikäli on oikeassa kohteessa. Ratamestaroidessa syystalven vaalea härmä verhosi metsää, mikä sai puna-valkoiset liput suorastaan loistamaan jouluvalojen lailla rastipisteissä.

Radat noudattavat kurkoilussa hyväksi havaittua reseptiä. Mukaan mahtuu perhosia, reilunpuoleisia viestihajontoja, salmiakkia, muita mahdollisia hajontoja sekä putkea. Osuuspituudet ovat seuraavat:

  • Kurko 7.1-7.2 km
  • Gubbe 5.1-5.2 km
  • Super gubbe 4.1 km
  • Helppo elämä 2.5 km

Mittakaava:

  • Kurko 1:10000
  • Gubbe 1:7500
  • Super gubbe 1:7500
  • Helppo elämä 1:7500

Kartta on kaikille sarjoille kokoa A4.

Kartta ei ole muovikotelossa vaan ottakaa omat muovit mukaan.

Kurkoon rekisteröityminen tapahtuu täällä: Kurko rekisteröinti

Lähtö tapahtuu joskus klo 18 jälkeen. Siirrymme lähtöön tapahtuman rekisteröintipisteestä klo 18:00.

Opastus alkaa Muurame-Säynätsalo tieltä Leikarin kohdalta (tienviitta: Tervamäki) (Opastus). Matkaa kisan tapahtumakeskukseen opasteilta on n. 1,5 km.

Paikoitus on kadunvarsipysäköinti Tervamäentien varressa. Suosikaa kimppakyytejä.

Katu on suosittu koirien ulkoilutuspaikka, joten kannattaa katsoa askelmerkit pyörätien ja kadun välisellä nurmikolla hieman huolellisemmin.

Tervetuloa !!!