HitonKurko ennakko
No voi hiton Kurko! Tuo lausahdus, tai ainakin ajatus, on usein tuttu siinä vaiheessa, kun hiki kirvelee silmiä ja pummi kaihertaa mielessä. Nyt se lausahdus muutetaan muotoon HitonKurko, mutta koitetaan silti malttaa torstaihin asti ja hoitaa arkiset velvoitteet asiallisesti piinallisina odotushetkinä.
Nimestä huolimatta nyt ei päästä ihan varsinaiseen Hitonhaudan rotkoon, sillä 23.11.1984 perustetun yksityisen luonnonsuojelualueen säännöissä nimenomaan kielletään rotkossa juhlien ja ulkoilmakokousten järjestäminen. Ja yhtä juhlaahan Kurkoilu tunnetusti on. Jos jollakin sattuu olemaan juhlatunnelma hukassa, kannattaa silti kiertää rotko vähän kauempaa, sillä myös suunnistus- ym. maastokilpailut ja harjoitukset ovat kiellettyjä rotkon alueella. Itsestään selväähän on, että suojelumääräysten rikkominen on rangaistavaa luonnonsuojelulain nojalla. Tällä viikolla rangaistavuudessa raskauttavana asiahaarana on Kurkojaoston ylimmän tuomioneuvoston ennalta antama ukaasi suojelualueen kunnioittamisesta.
Onneksi rotkoalueen länsi- ja pohjoispuolella riittää vapaata ilottelualuetta täydellisen nautinnon kokemiseen! Suunnistajalla on edessään monipuolinen kattaus keskisuomalaisen maaston tyypillisiä piirteitä. Komeita kangasmaita suppineen ja harjuineen, reippaita korkeuseroja kivikkoisine rinteineen, kalliojyrkänteitä louhikkoineen sekä eri-ikäisiä sekametsiä tiheikköineen maassa makaavilla lahopuilla höystettynä. Mahtuupa mukaan Kurkoilla ja Gubbeilla myös upeita kallioalueita, joilla juoksu sujuu kuin rasvattu. Rasvatuilta nuo kallioiden jäkäliköt nimittäin tuntuvat syyssateiden kostuttamina.
Jyrkänteen merkki kartalla kannattaa ottaa ihan vakavasti. Jyrkänteen alla on useimmiten vaarallinen louhikko, joten äkkijarrutuksen varaan ei kannata jyrkänteen lähestymistä jättää! Jyrkänne kannattaa siis mieluummin kiertää kuin yrittää laskeutua suorinta reittiä. Uhkeimmilla jyrkänteillä on korkeutta reilut 15 metriä. Osuupa kartalle kiipeilyseinänäkin ahkerasti käytetty Patamamankallio, joka jätetään nyt kuitenkin sivuun reiteistä.
Vaikka alussa kaikkia ratoja hellitäänkin mukavalla kangasmaastolla, saattaa matkan varrella tunnelmat muuttua. Kartta on 30 vuoden takainen ja ensimmäinen Äänekosken alueelta OCADilla piirretty suunnistuskartta. Päivityksiä on vuosien saatossa tehty ja viimeisimmät jopa tätä kisaa varten. Alueen kallioperässä on huhujen mukaan havaittu kohtalaista magneettisuutta, mikä selvästi vaikuttaa myös kompassin toimintaan. Kartan magneettinen deklinaatio on myös jäänyt jonkin verran ajastaan jälkeen magneettisen pohjoisen hiipiessä kohti itää. Erantovirhettä ei ole lähdetty vääntämään kohdilleen. Jos tuska pääsee kasvamaan niin suureksi, että häpeä puskee pintaan, on Gubeiilla ja Kurkoilla oiva tilaisuus piiloutua muiden kisaajien valokeiloilta sukeltamalla luolaan, jota jo muinaiset Koiviston kylän asukkaat pitivät suojapaikkanaan vihollisen lähestyessä. Siellä virheitään miettiessä voi tunnelman kohottamiseksi lokata luolassa piileskelevän geokätkön, varsinkin jos omistaa kätköilytunnuksen.
Suunnistusfilosofian keskeinen opetus monivuotisen perusteellisen opiskelun jälkeen on: Kartta on kartoittajan henkilökohtainen tulkinta maastosta. Moni suunnistusta harrastava on varmaankin huomannut, että toisinaan oma tulkinta vaikuttaa samanlaiselta kuin kartoittajan ja silloin suunnistus sujuu jouhevasti. Toisinaan taas ei suju. Silloin voi syyn vierittää ilman itsesyytöksiä oman ja kartoittajan tulkintojen erilaisuuden aiheuttamaksi. Hitonkurkossa tuo suunnistusfilosofian perustotuus on viety astetta pitemmälle. Rastien paikat ovat ratamestarin henkilökohtainen tulkinta kartan ja maaston yhteensovittamisesta. Jos rastia ei löydy, tai se löytyy jostain muualta kuin alun perin oletti, voi ongelman kuitata oman ja ratamestarin tulkintojen erilaisuudella. Ratamestarin kokemattomuutta tai varsinakaan ensikertalaisuutta on turha alkaa miettimään.
Kurkoradat ovat ohjeistuksen mukaisia, eli pituudeltaan melko tarkkaan 6 km. Siihen ehkä ohjeistuksen seuraaminen sitten onkin loppunut. Hajontaa on tarjolla useammanlaista. Ihanneaika Kurkoradoille on noin puolitoista minuuttia nopeampi kuin radan toiseksi tulleen aika. Mittakaava 1:10 000
Gubeille tarjotaan hiukan ohjearvon ylittävä pituus maaston helppoudesta johtuen. Gubberadat ovat noin 4,5 km. Mittakaava 1:7 500
Supereille matkaa on 3,3 km ja Helppo elämä selviää tasan kahden kilometrin kierroksella, mittakaava 1:7 500
Hitonkurkon kisakeskus rakentuu osoitteeseen Hitonmäentie 132, ÄÄNEKOSKI. GoogleMapsissa tiellä on väärä nimi (Hitonhaudantie), mutta kartalla paikka on tässä.
Matkaa Hirvaskankaan ABC:ltä 3,2km. Opastus rastilipuilla.
Kartat ovat valmiiksi muoveissa. Lähtöön siirtyminen aloitetaan klo 18.00. Matkaa lähtöpaikalle on noin 500 m.
GPS-seurantaa ei tällä kertaa tarjota. Kannattaa tulla paikalle nautiskelemaan.
Tervetuloa! Viihtykää!
0 kommenttia.
Kirjoita kommentti
Pakolliset kentät on merkitty *.