Surkee Kurko

Kurkocupin taso on huolestuttavasti kohonnut vuosi vuodelta. Kaukana ovat ajat, jolloin rastipistekuoppaa etsittiin tuntikaupalla hirvittävästä rytöstä. Tähän tulee nyt korjaus, kun ensi viikolla suunnistuslampun valon näkee ensimmäinen tosi surkee kurko.

Ihan kaikki Surkeessa Kurkossa ei ole aivan surkeeta, nimittäin maasto (valvontakameran kuvia). Maaston ydinalue on kansallispuistomaista ojakanjonin reunaa, jota ovat keskisuomalaiset suunnistusseurat jemmanneet vuoden 2018 KurkoCupia varten läpi vuosikymmenten. Surkeat kurkoilijat, kurkottaret ja gubbeilijat pääsevät kirmaamaan pääosin metsähallituksen suojelualueelle, mikä tarkoittaa jyhkeää kuusikkoa, (sammal)peitteistä aarnimetsää ja rehevillä kohdilla kahisevaa lehtimattoa nastarin alla. Vain muutamat harvat tuulenkaadot saattavat pakottaa pieniin kiertoihin. Radoilla ensimmäiset parisataa metriä kipaistaan talousmetsän läpi, minkä jälkeen siirrytään puiston puolelle. Mukaan mahtuu väistettävää pikkumäkeä, rallateltavaa vinorinnettä ja pari napakampaa nousua. Kurkot koukkaavat puolimatkassa pätkän talousmetsän puolella, kallio-kangastyyppisessä mäessä. Siis kerrassaan surkeaa keskisuomalaista maastoa.

Maastoa halkoo vain polkujuoksijoille tuttu maakuntaura ja reunoilla pari metsäautotietä. Iso osa matkasta tullaankin käyriä myöten. Maaston hyvä kulkukelpoisuus, pääosin hyvä näkyvyys, sekä laserin tarkkuudella säädetyt käyrät tarjoaa kuitenkin mainiota yösuunnistustehtävää, kuin polulla juosten. Sen verran uraa ja selkeää kohdetta kisamaastosta löytyy, että helpolle elämällekin on löytynyt sopivan haastava rata.

      

Yhdellä kulmalla maastoa metsähallitus on laiminlyönyt maaston haravoinnin, ja niinpä pari kolme vuotta sitten metsäpalo on polttanut 4-5 hehtaarin plätin. Lieneekö Trump (President of the United States, POTUS) kuulut tästä onnettomasta esimerkistä, kun nuhteli Kalifornian metsävastaavia. Noh, toiselta luotettavalta taholta kuulin varman tiedon, että kyseessä on metsähallituksen kokeilu, jonka tavoiteena on ollut monipuolistaa keskisuomalaista suunnistusmaastoa kemiönsaarimaiseksi avokallioksi polttamalla metsä ja kuntta pois. Tuloksena on pari aaria kalliota, muutama hehtaari metsäniityn pohjaa ja muutama aari hirveää kaatuneiden puiden rytöä. Ne on merkitty karttaan taisteluvihreänä, mikä lamppu otsassa kannattaa ottaa todesta (esimerkki alla). Tätä apokalyptista maaston osaa tosin vain sivutaan radoilla, kurkot vähän enemmän.

Radat ovat kurkonormin mukaiset:

Kurko 6.7 km 1:10000
Gubbe 4.5 km 1:8921
Super gubbe 3.5 km 1:7500
Helppo 2.1 km 1:7500

Radoilla on toki hyvin epäreilut ja sekavat hajonnat, jotta arvan osuus lopputuloksissa olisi mahdollisimman suuri. Monissa suurkisoissa itse mestarina meritoitunut ratainkvisiittori on valvonut radat (ja yöt epämääräisten rataehdotusten takia), ja katsonut, että hitaampi hajonta on varmasti hitaampi.

Gubbesarjalaisten on hyvä huomata, että painoteknisistä syistä johtuen kartta on mittakaavassa 1:8921. Pienipiirteisiä alueita sekä tarkimpia matkanmittaajia varten laskettakoon valmiiksi pari esimerkkiä mittakaavan käytöstä: 1cm kartalla 89m 21 cm maastossa ja 2cm kartalla noin 178 m 42cm. Tällä kikkailulla kaikille radoille on saatu optimoitu mittakaava sekä kartan koko A4.

Poikkeuksena tavalliseen korpikurko -osakisaan SurkeeKurko käydään täyden palvelun kilpailukeskuksesta nimeltään Loma-Surkee. Koska kisa on varsin kaukana Jyväskylästä, on kisan päälle luvassa hemmottelua. Nimittäin tarjolla on saunaa 10 euroa per henkilö Loma-Surkeen palveluna. Sauna ei ole yhtä surkeasti lämmitetty kuin kuulemma joskus on ollut. Käyttäkää ihmeessä pesu- ja saunamahdollisuus, niin kotiin pääsee suihkun raikkaana. Katsotaan naisten ja miesten saunavuorot tilanteen mukaan. Periaatteena on kuitenkin se, että miehet ulos saunasta sitä mukaan, kun naisia on tullut metsästä.

Lisäksi Loma-Surkeelta saa saunan päälle kahvia ja muuta pientä kisan päälle yksikköhintaan 1 euro per ostos. Ei paha. Maksuvälineenä toimii vain käteinen sekä saunaan että kahvitteluun, ja maksusuoritukset tehdään suoraan Loma-Surkee isäntäväelle.

Kisapaikalle vievät tiet olivat vielä keväällä tosi surkeita kelirikon jäljiltä. Nyt hiekkatiet ovat pääosin hyvässä kunnossa. Tosin Muuramen kautta Kuusanmäen tie on ollut alkupuolelta noin kilometrin matkalta syksyn kosteuden pehmittämä. Luultavasti Googlen näyttämä reitti 9-tien kautta on kuitenkin nopein Jyväskylän suunnasta.

Opastus on vain loppukilometrillä alkaen Neste rallin Moksin erikoiskokeen maalissa mistä pikataivalta väärään suuntaan kisapaikalle on noin 1 km.

Kisakeskuksesta siirrymme yhteiskuljetuksella noin 600 metriä lähtöpaikalle. Siirtyminen tapahtuu 18:15. Yhteislähtö on 18:30. Myöhästyneiden ensimmäinen tehtävä on löytää lähtöpaikka sekä toimitsijat karttoineen jostain lähtöpaikan tai kisakeskuksen välittömästä läheisyydestä.

Ne, jotka meinaavat myöhästyä hyvin paljon enemmän lähdöstä tai viipyä metsässä poikkeuksellisen kauan, voivat tiedustella majoitusta Loma-Surkeelta etukäteen.

Surkeeta keliä odotellessa,
SurkeeKurkon järjestely- ja valvontakomissio.


3 kommenttia.

Ossi kommentoi 28.11.2018, 19:51:28
Kimppakyytistartti Surkeeseen Agoran parkkipaikalta Mattilanniemestä klo 17.
Rocco Lastunen kommentoi 27.11.2018, 09:54:40
Näyttää siltä että Kurko voi entistä paremmin vaikka tapahtuma tällä viikolla on entistä Surkeampi. Liekö vähän kapinenkin! Vaikka onkin Cup! (siis lausutaan kap). Onneksi koko maailma ei ole kapinen. Onhan joissakin lajeissa Maailman Kap mutta oikeasti sitä taitaa olla vain Potus!
Rami kommentoi 26.11.2018, 07:55:07
Hienoa, että SurkeeKurko kunnioittaa menneitä kurkopolvia ja vie Kurkoa taas Surkeen suuntaan epäreiluine ja sekavine hajontoineen. Täsmennyksenä tekstiin, että meillä Metsähallituksessa ei suinkaan ole laiminlyöty meidän kaikkien yhteisten alueidemme haravointia, vaan on tarkoituksella jätetty moisia pieniä tilkkuja haravoimatta jotta voisimme tutkia sen vaikutusta metsäpalojen toistuvuuteen. Hermo kuitenkin petti kun paloa ei kuulunut, ja kyseinen alue päätettiin viitisen vuotta sitten tuikata itse tuleen. Tämä tieto luottamuksella, älkää vuotako sitä president T:lle. Siitä voisi seurata nolo tilanne ja kansainvälinen selkkaus.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.