KaunisKurko

KaunisKurkossa GPS-seurannassa Gubet! Jos sinut on valittu seurantaan mutta et ole tulossa niin kerro se kommenteissa ja joku muu onnekas saa gepsin.

Seurattavat:

Kettunen Heikki
Kahelin Jouni
Karjalainen Teemu
Hartman Janne
Sompi Jani
Tölli Marko
Klemettinen Simo
Jutila Aleksi
Rantanen Merja
Penttinen Jaakko


"Jo välkkyy, hopeisena kuin hovi, Savonmäen käsivarsi, koskenkoti.
Kaunis on katseensa yli Leppäveden, Kotavuori, siellä kuljemme tovin"

RTM

Runollisen liikuttuneena kokoontuu kurkoväki Vaajakosken Kaunisharjun asuinalueelle torstaina 4.11. Asuinalueen pohjoispuolella kohoavan Kotavuoren viettelevät rinteet, paikoin paljaat pikkupolut ja pitsimäiset jäkäläpinnat saavat kurkoilijan kysymään: Miksi kohtaamme vasta nyt ja pimeässä? No ei Kaunisharju aivan koskematon ole, ja perimätiedon mukaan aikoinaan alueella on juostu piirin viestimestaruuskisat vuonna 1981 (kts. vanha kartta alla). Kisoissa puhututti ristiratojen käyttö, sillä pihtileimasimia käytettäessä ei voisi varmistua suunnistajan kiertäneen rastit oikeassa järjestyksessä. Kiertojärjestystä vahtimaan laitettiin rasteille täten valvojat. 

Jossain mielessä Kauniskurko on kyllä nimensä veroinen: Tontti on lähellä kaupunkia, järvinäköala on kansallisromanttisen kaunis, maasto on lähes koskematon, kartta on uunituore ja huippuluokkaa (Timo Sivill), radat ovat kuulemma arvokisaluokkaa, eikä niillä ole härveleitä, mutta pientä hajontaa on sitäkin enemmän. Keskisuomalaista maastopohjaa emme sentään lähteneet silottamaan, mutta radat pyrkivät välttelemään pahimmat kivikot ja kaseikot. Koska radat pyörivät parhailla alueilla, kovin pitkiä välejä ei radoille saatu.

Ps. Täällä kannattaa piipahtaa myös päiväsaikaan!

Terveisin RTM

Speksit:

 • Kilpailukeskus Kaunisharjuntie n. 17
 • Matkaan lähdetään klo 18:00 aaltolähdöin! Ensin kurkot, sitten minuutin perään gubet, ja lopuksi muut sarjat
 • Saapukaa ajoissa niin kaikki välttyy kiireeltä!
 • Lähtö, maali ja pysäköinti kaikki melko ahtaalla alueella. Lisäksi kadunvarsipysäköinti. Noudattakaa liikenteenohjaajia.
 • Ruuhkan välttämiseksi suosikaa kimppakyytejä!
 • Muistakaa nollata!
 • Älkää menkö ihmisten pihoille!
 • Jos maastossa tapahtuu jotain tai viivytte radalla hyvin kauan, soittakaa kartassa olevaan numeroon!
 • Alku ja loppu juostaan kapeaa metsäsuikaletta pikkupolkuja pitkin. Ottakaa iisisti ettei tule vahinkoja.
 • Rasteilla ei nykysääntöjen mukaisesti ole heijastimia!
 • Kurkoilla 1:10 000, 6,5 km, KARTANVAIHTO, loppurata löytyy kartan kääntöpuolelta.
 • Muilla radoilla ei kartanvaihtoa ja mittakaava 1:7500, Gubet 4,8 km, Supergubet 3,4 km ja Helppo elämä 2,4 km
 • Kartat valmiiksi muoveissa
 • Olkaa tarkkana ristiradoilla että juoksette oikeaa rastiväliä.
 • Käytössä fyysinen hajonta ja viestihajonnat.

Ja sitten vielä kartantekijän palsta:

Huhtikuu 2021: ' Äkäisesti soiva puhelin säikäytti kartantekijämme. Soittaja näytti olevan Terän puheenjohtaja. ' Nyt on kuule Kurtti semmoinen homma, että jos ei 20 vuotta lupailemasi Kaunisharjun kartta rupea valmistumaan, on seuran pakko ryhtyä voimatoimiin. Vähemmästäkin on saamattomia miehiä Terästä erotettu. ' Mutta kun, mutta kun, on kiirettä töissä ja vapaa-ajalla ja lenkilläkin pitäisi käydä...' änkytti kartantekijä. ' Teet kartan tänä kesänä, tai voit etsiä itsellesi uutta farmiseuraa syksyllä!!'  Saarnasi PJ ja löi luurin korvaan. 

Mikä nyt eteen, mistä tähän projektiin aikaa revittäisiin, ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi varmaan varsinaisista töistä irtisanoutuminen. 20 vuotta kartan tekeminen kotimäestä oli ollut mielessä, kerran oli jopa Kaapron ja Touhon tekemä vanha kartta piirretty Ocadilla digitaaliseen muotoon, mutta maastoon ei ollut kartantekijä ehtinyt mennä, ja sittemin tuo pohjakin oli hävinnyt jonnekkin.

Tuli kesä ja kärpäsiä. Kartantekijän mieltä askarruttivat päivittäin puheenjohtajan sanat. Kaunisharjun karttaa varten ei edes pohja-aineistoa ollut keritty luomaan. Ei tästä mitään tulisi, syksyllä olisi edessä uuden urheiluseuran etsiminen. Kesäkuun 9. kartantekijä pääsi vielä kauan odotettuun tyräleikkaukseen. Sairasloma tässä vaiheessa loi lisää synkkiä pilviä kartoittajan ylle, ja ennen niin tuuhea etuhiuksisto harveni harvenemistaan.

Sairasloman 2. viikolla juhannusaaton aattona tuli kartantekijälle kuningasidea. Jospa alkaisin tekemään pohjia, niinkuin varmaan 70 % muistakin suomalaisista. Ja niin tapahtui, ja Juhannusaattoiltana olivat pohjat valmiit. Juhannuspäivänä Olo tuntui siltä, että varovainen kävely tasaisimmilla kallioilla olisi mahdollista. 2 tuntia Kaunisharjun parhailla alueilla heitti bensaa liekkeihin, jospa tästä vielä kartta tulisi. Viimeinen viikko sairaslomalla antoi toivoa, kun päivä päivältä liikkuminen oli parempaa, tosin kivikkoisimmille alarinteille ei vielä tässä vaiheessa olisi mitään asiaa. 

Helteinen heinäkuu ja alkanut kesäloma alkoivat hidastuttaa projektia, kesälomalla kun ei viitsisi paljon työn tapaista tehdä ja pikkuhiljaa kartta jäi lepäämään n. 75 %.n valmiusasteella. Lokakuun alussa alkoi Kurkokupin ratamestari ahdistelemaan, että alkaisiko kartta olla valmiina, No eihän se ollut, mutta sopiva keli , 0 astetta lämmintä  ja vaakaräntäsade vauhdittivat kartan valmistumista ja niin viikkoa ennen h-hetkeä oli kaikki valmista. Nyt näytti siltä, että saisin pitää seuran jäsenkirjan vielä toistaiseksi.'

Kartantekijä

RTM runoilemassa Kaunisharjun kauneudesta.


5 kommenttia.

RTM kommentoi 05.11.2021, 09:02:20
Kiitoksia osallistujille. Toivottavasti maistui! Tuloskoneisto vielä raksuttaa ja RTM:n runosuoni hakee pulssiaan.
Ilkka Heiskanen kommentoi 04.11.2021, 11:22:45
En valitettavasti kerkeä tänään gubbeilemaan.
Entinen kävijä kommentoi 01.11.2021, 13:32:52
Täytyypä päivänvalolla pistäytyä, sen verran alkoi vanha suola janottaa…
se kommentoi 01.11.2021, 09:42:21
Voishan sitä joku kerta vetää vanhallakin kartalla sopivasti Kurko henkeen :D
Arska kommentoi 01.11.2021, 07:50:06
No nyt on maailmanluokan kattaus!

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.