RälssiKurko

Tapahtuman ajankohta:


24.​11.​2023 (5 kommenttia)

RälssiKurko rällätty

Tulokset, väliajat, kartat, rerun, kuvia.


20.​11.​2023 (1 kommenttia)

RälssiKurko

Kuuraparta: – Lähdetäänpäs Albi Rälssiin!
Albi: – Rälssiin… Whatta! ???
Kuuraparta: – Ihan pieneen vaan.
Albi: – Thinking, thinking, thinking… ???

Kuva. Ihan vaan pienen rälssin kurkomaastoa.

Veroja on vuosien saatossa ollut monenlaisia. Nytkin hallituksemme suuressa viisaudessaan pyrkii verottamaan metsässä liikkujaa liikkumisverolla, liikkumattomuusverolla ja erityisesti suunnistusverolla. Kun metsässä liikkuminen, liikkumattomuus tai varsinkaan suunnistus ei tuo tuloja valtion mustaksi aukoksi muuttuneeseen kassaan, on hallitus päättänyt tällä vero-ohjauksella saada nämäkin tuottamaan ja ohjata kansaa erilaisten palveluntuottajien tarjoamien maksullisten harrastusten pariin. Ja kun palveluja ostetaan niin samalla niistä maksetaan veroja. Hieno suunnitelma, eikö?
Verot on siis maksettu, paitsi ei tietyissä piireissä. Keskiajalla aateli syntyi hallitsijalle uskollisista alamaisista, joita hallitsija palkitsi verovapauksilla ja läänityksillä. Ensin aatelis-titteli oli henkilökohtainen arvo ja verovapaus, mutta myöhemmin siitä tuli perinnöllinen, ja täten syntyi nk. aatelissääty. Tämä sääty tunnetaan myös nimellä rälssisääty tai rälssiluokka ja sen edustajia on kutsuttu rälssimiehiksi. Ja aatelisten omistamat tilat tunnetaan rälsseinä. No nämä ajat ovat takana ja veronkierto ja -välttely ei ole enää niin näkyvää. Rälsseistäkin on jäljellä enää vain nimet, jos niitäkään.

Kuva. Rälssi alkaa jo häämöttää. Nouseeko jalka vielä?

Kun yli nelisatavuotiaan emäpitäjän mailla edellisen kerran kierrettiin veroja tuossa parisen vuotta sitten (täällä ei siis harrasteta laittomuuksia joka vuosi!!!) tuli pimeästä metsästä yksitellen monenlaista kuurapartaa ja albia. Joku oli jäädyttänyt varpaansakin yrittäessään paeta Hallanukon karmaisevaa otetta ja (vero)karhumaista luonnetta. Mutta tunnelma oli hyytävästä kylmyydestä, jäätyneistä varpaista ja metsästä tupsahtelevista lumiukoista huolimatta rennon letkeä. Nyt on liikkeellä huhu, että torstaina 23.11. olisi laittomuuksia taas tarjolla, mutta nyt tuota pientä verosuojaa (rälssiä) etsittäisiin jossain bensankatkuisilla rälläilykankailla. Rälssi, rälläily ja ralli – ei kielellisesti kovin kaukana toisistaan. Ja rallillahan on emäpitäjässä pitkät perinteet. Ja lumiukoille lupaa hyvää keliä! Harhaanjohtajan pitkällä kokemuksella rälssi ja muut prenikat ja killingit on piiloteltu takuutaitavasti.

Kuva. Tämä ei ole k-piste.

Viimeinkin asiaa:
Kartta Pieni-Rälssi, A4 kokoa, vuodelta 2022, kartat valmiiksi muoveissa. Harvesteri on ehtinyt jo aukon tekoon, mutta ei haittaa.

Matkat & mittakaavat:
Kurkot: n. 6,8 km, 16 rastia, 1:10000, hajontaa (niin että hajottaa)
Gubet: n. 5.4 km, 15 rastia, 1:10000, hajontaa (riittävästi)
SGubet: n. 3,3 km, 9 rastia, 1:7500, hajontaa (on…)
Helppo elämä: n. 2,4 km, 5 rastia, 1:7500, ei hajoteta (mukavuuksia)

Saapuminen & paikoitus:
Opastus valtatieltä 9 Ruuhimäen tienhaarasta. Kisapaikka on aurattu (tällä hetkellä) ja pysäköintitilaa suattaab olla hyvin. Metsään olemme jättäneet lunta…

Lähtö:
Klo 18.30 kuuluu olevan. Lähtöön ohjatusti klo 18.20, matkaa on sopivasti! Ilmoittautumiset ja maksut ajoissa.

Suunnistajan kauppa paikalla!

Kuva. SuperGubbeille helpotusta endurouraan.

Tervetuloa kurkoilemaan ihan vaan pieneen rälssiin Lievestuoreelle!