KossuKurko
Tapahtuman ajankohta:
05.12.2018 (3 kommenttia)KossuKurko nautiskeltu
02.12.2018 (1 kommenttia)
KossuKurko
Kurkokaravaani siirtyy seuraavaksi Petäjävedelle, Syrjäharjun maisemiin, missä suunnistettiin viimeksi vuonna 2002 ja oli muuten kansallisissa kisoissa silloin porukkaa.
Syrjäharju sijaitsee Pengerjoen kylällä Petäjävedeltä noin 8 km Multialle päin.
Syrjäharju on syntynyt noin 10 000 vuotta sitten maajään sulamisvesien muovaavana
seitsemän kilometriä pitkäksi harjumuodostelmaksi. Harjun lakipiste on 150 metriä merenpinnasta. Alue on merkittävä pohjavesialue. Asutuksen piiriin harju liittyi noin 500-vuotta sitten kun Petäjäveden ensimmäinen pysyvä asutus syntyi. Alue kuului tuolloin Rukoila-Jäniksen talon, maa-alueeseen.
Ratamestari hupulaineen laakeassa supassa, lippu alheelle, ettei näy liian helposti.
Syrjäharjun laelle syntynyt polku on kieltolain peruja, virkavalta ratsasi kulkijoita läheisellä maanteillä, joten trokareiden oli etsittävä suojaisempia reittejä. Lähes kymmenen kilometrin pituinen harju tarjosi oivallisen ja suojaisan kulkureitin hiukan maantie sivussa. Pirtukanisterit oli helppo piilottaa harjun reunoilla oleviin syviin monttuihin, joita suunnistajat kutsuvat supiksi. Kieltolain jälkeen paikalliset hyödynsivät nämä syvät supat rakentamalla kotipoltto laitteet näiden suppien pohjalle, jossa valmistivat paikallista ”kossua” joko itselleen tai sitten lisätienestien toivossa. Kurkoilijat voivat vielä tänäkin päivänä kompuroida itsensä kyseisiin tuotantovälineisiin hamutessaan pimeässä metsässä otsalampun valossa emit leimasintaan rastilla sijaitsevaan vastakappaleeseen, joka rekisteröi käynnin rastilla.
KOSSU-KURKO tarjoaa 38% hyväkulkuista harjurinne maastoa, jossa kulkukelpoisuus ja näkyvyys on hyvää, seuraava 38% on harjun lähireunustojen talousmetsää, jossa näkyy metsäteollisuuden tarpeisiin väljennettyä sekametsää, tämänkin alueen kulkukelpoisuus ja näkyvyys varsin hyvää. Nuorehkoa tai vanhempaa taimikkoa on matkasta 21% Carillon tapaan ja Kurkoilijoiden suunnistuskengät kastuvat suolla 3%:n varmuudella.
Reitinvalintoja voi tietysti helpottaa hakeutumalla harjun päällä ja sivustoilla kulkeville poluille. ja muille urille. Syrjäharju koettelee Kurkoilijoiden venttiilin nousua, sillä harjun penkka on 38%:n korkuinen ja jyrkkyys on kauttaaltaan 38%. Tämä yhdistelmä tuo varmasti kaikille Kurkoilijoille mukavan maitohappopitoisuuteen lihaksistoon, kun kyseinen harju kiivetään kolmesta viiteen kertaan. ENIVEI, kaikille Kurkoilijoille kuitenkin sallitaan loppuveryttelyn ja kotimatkan jälkeen mahdollisuus, ilman pienintäkään omantunnontuskaa rentoutua saunan tai suihkun jälkeen. Kunnon Kurkoilijalle ole mitään hienompaa tapaa, kuin ottaa vastaan Suomen Itsenäisyyspäivä kunnon Kurkoilulla.
Avarassa rinteessä rastipiste, kyllä tuolta korkeudelta näkyy turhankin kauas.
Kurkojen rata on laimennettu 8,5%:iin ja mittakaava on 1:10 000%. Gubet joutuvat tyytymään 6%:n vahvuuteen ja Subergubet litkivät hinttivissyn lukemia, eli noin 4,5%:n kulauksia. Helpolle elämälle tarjotaan vain 2,5%:n vahvuista kotikaljaa. Mittakaava kaikilla muilla on 1:7 500%.
Hajontoja radoilla on 38%:n varmuudella, jos Kurkoilija erehtyy peesaamaan heti alkumatkasta väärää Kurkoilijaa ja kuluttaa ylimääräistä aikaa turhaan pummailuun, tarjotaan hänelle mahdollisuus radan puolivälissä nostaa osakkeita reippaalla rastivälillä.
Rasteilta löytyy leimasin, rastilippu ja pätkä heijastinnauhaa. Kurkoilla ja Helpolla Elämällä kartta on kokoa A4. SuberGubeilla ja Gubeilla 38%:a vahvempi, eli A3.
Yhteislähtö tapahtuu 18.30 muutaman sadan metrin päässä parkkipaikalta.
Opastus on tieltä 18 (Petäjävesi – Multia)
TERVETULOA
Lähialueen seurat voivat tukeutua Kossu-kurkon rasteihin vielä itsenäisyyspäivän jälkeiseen sunnuntaihin klo 13.00. Rastiliput ja leimasimet haen pois maastosta tuon kellonajan jälkeen. Karttoja saa tietenkin paikanpäältä, mutta pdf-tiedostona voin lähettää tarvitsijoille.