Pääyhteistyökumppanit

YITTerveystalo urheiluklinikkaMetsähallitus
YITValmetKariteam
YITJyväskylä


Yhteistyökumppanit

Alkio-opistoFinlandia marathonMuurame
VapoRiihivuoriJyväskylän yliopisto
Visit JyväskyläJAMKRetkeilyvarusteet - Partioaitta
LaatumaaCanonHotelli Alba
AlströmElomaticNordea
Airbus Defence and Space

Ratamestarien lausunto

Muuratsalon maasto on haastava kartoitettava, mutta Timo Sivill on onnistunut vaativassa tehtävässä hyvin. Paikoin erittäin pienipiirteisessä maastossa haastetta on lisännyt pitkän matkan SM-kisan sääntöjen edellyttämä mittakaava 1:15 000. Kartan painojälki on selkeä, mutta tavaraa on maastossa ja kartalla sen verran paljon, että näkökyvyn vähänkään niin vaatiessa kannattaa harkita luupin tai vastaavan käyttöä.

Muuratsalon maasto on monin paikoin erittäin kivistä. Suurina kivinä kartassa kuvatut kivet ovat todella suuria, raja kulkee osapuilleen kolmessa metrissä, hieman suhteutuen siihen, kuinka kivistä maasto kyseisessä kartanosassa on. Kivien runsaudesta johtuen kuvausta on myös jouduttu pelkistämään, ja monessa muussa maastossa kuvattavia kiviä ei välttämättä ole Muuratsalossa mahtunut kartalle lainkaan. Vastaavasti maastossa suureltakin näyttävä kivi voi Muuratsalon skaalassa olla kartalla "normaalikokoinen".

Muuratsalon mäkisessä maastossa on myös runsaasti jyrkänteitä. Yksi jyrkännealue on merkitty karttaan vaarallisena alueena ja maastoon punakeltaisella nauhoituksella. Sen ylittäminen on kiellettyä. Muutoinkin ylipääsemättöminä karttaan merkittyihin jyrkänteisiin kannattaa suhtautua kunnioituksella. Paikoin peräkkäiset jyrkänteet saattavat 1:15 000 kartassa vaikuttaa pikaisella vilkaisulla polkumaiselta katkoviivalta. Huolellisuus kartanluvussa on paikallaan.

Muutamat avokalliorinteet ovat niin jyrkkiä, että niitä ei vähänkään liukkaammalla kelillä pääse ylös, tai vastaavasti ne ovat erittäin hankalia tulla turvallisesti alas. Tämä riski on syytä ottaa reitinvalinnoissa huomioon ja lukea korkeuskäyriä ajatuksella. Syksyn kosteuden myötä kallion päällä oleva jäkälä-/sammalkerros luistaa helposti jalan alla, suosittelemme nastaria kenkävalinnaksi. Pelkillä nappuloilla juoksu voi mennä paikoin luisteluksi. Viimeiselle rastille johtavalla polulla on melko jyrkässä alamäessa viisto kalliorinne, joka kannattaa ottaa varovasti, vaikka maali jo häämöttää.

Yhden rastin läheisyydessä oleva maa-ampiaispesä on merkitty maastossa pesän ympäri muutaman metrin säteellä kiertävällä puna-valkoisella kuitunauhalla, nauhan sisälle ei tule mennä.

H 21-sarjan A-finaalissa on kartanvaihto. Paikoin hitaasta ja jyrkkäpiirteisestä maastosta johtuen ratapituudet ovat hieman totuttua lyhyempiä verrattuna viime vuosina järjestettyihin pitkän matkan SM-kisoihin. Kallioisessa ja kivisessä maastossa olosuhteilla on myös melko suuri merkitys kilometrivauhteihin. Tällä hetkellä sääennusteet lupaavat kuivaa ja hienoa syyskeliä. Toivotamme kilpailijoille onnistuneita suorituksia ja mieleenpainuvia elämyksiä Muuratsalon haastavissa maastoissa!

Raimo Itkonen ja Vesa Klemettinen