Alustavat kilpailuohjeet

SM-sprinttisuunnistus ja World Ranking Event sunnuntaina 15.5.2022 Jyväskylässä

Säännöt

Kilpailussa noudatetaan SSL:n sääntöjä, SM-kilpailuista vuodelle 2022 annettuja erillisiä ohjeita ja järjestäjien antamia ohjeita sekä IOF:n WRE-kilpailua koskevia määräyksiä.

Päätoimihenkilöt

Kilpailunjohtaja: Ossi Heikkilä, sm2022.kilpailunjohto(at)suuntajyvaskyla.fi, puh. 050 3370130

Ratamestarit: Jarmo Puttonen, Kimmo Kaario, Teemu Katajisto

SSL:n kilpailunvalvoja (TA): Petri Annila

WRE-valvoja (IOF): Juhani Jetsonen

Ratavalvoja: Vesa Taanila

Tiedotus: Kati Korhonen, sm2022.tiedotus(at)suuntajyvaskyla.fi, puh. 050 5442640

Tuomarineuvosto: pj. Petri Saari (VaajTe), Marko Pitkänen (JRV), Seppo Keltamäki (JoKu)

Maasto

Kilpailumaasto näkyy kilpailu- ja harjoituskieltoalueen kartasta. Maasto on pääasiassa kovapohjaista ja asfalttia, karsinnassa myös nurmialueita. Korkeuseroa maastossa on n. 25 metriä. 1.5.2022 alkaen kaikki liikkuminen kilpailu- ja harjoituskieltoalueella on kielletty ja koskee myös saapumista kilpailuun sekä majoittumista.

Kartta

Sprinttisuunnistuskartta, tulostettu 5/2022. Kartoitus Tommi Hakuli. Mittakaava sarjoissa H/D50- 1:3000 ja kartan koko A3, muissa sarjoissa 1:4000 ja kartan koko A4. Kartta on muovisuojuksessa. Käyräväli 2m.

W21- ja M21-sarjojen A-finaalissa kartan kääntö. Radan ensimmäinen osa merkitty ratatunnukseen W21(1) tai M21(1) ja toinen W21(2) tai M21(2).

Kartassa on käytetty seuraavia erikoismerkkejä:

Rastinmääritteet

Irralliset rastinmääritteet jaossa kaikilla sarjoilla sekä karsinnassa että loppukilpailuissa. Irralliset rastinmääritteet ovat saatavissa lähtökarsinassa. Katso kohta lähtöjen toiminta. Rastinmääritteille ei ole tarjolla kiinnitysvälineitä. Rastinmääritteet on painettu myös karttaan.

Rastit

Rasteilla on rastiliput ja emit-leimasimet. Mallirasti on nähtävissä opaspaalun luona, jossa on myös emit-testaus.

Sarjat ja matkat

Sarjat, matkat, rastien määrä, lähtöpaikka, A-finaaliin pääsevien määrä ilmoitetaan erillisessä taulukossa kilpailusivulla.

Kilpailunumerot

Kaikki kilpailijat käyttävät kilpailunumeroa. Karsinnassa ja A-finaalissa käytetään eri kilpailunumeroa. B-finaaleissa käytetään karsinnan numeroa. 

Kilpailunumerot ovat lähtökynnyksellä sarjoittain kansioissa. Kilpailija vastaa itse oman kilpailunumeronsa ottamisesta ja kiinnittämisestä. Omat hakaneulat. Kilpailunumeroa ei saa taittaa.

M/W21 sarjat käyttävät A-finaalissa numeroliiviä, jotka ovat lähtökynnyksellä.

Lähtökynnys ja lähdöt

Karsinta: Karsintakilpailu järjestetään kaikissa sarjoissa. Ensimmäinen lähtö klo 9.00. Kaikissa sarjoissa on lähtökynnys, joka sulkeutuu klo 9.00.  Matkaa lähtökynnykselle on 800 metriä. Viitoitus lähtökynnykselle alkaa opaspaalulta, ja viitoitukselta ei saa poiketa.

Lähtökynnykseltä lähtöön 1 (R1) on matkaa 200 metriä ja lähtöön 2 (R2) on matkaa 450 metriä. Lähtöihin on viitoitus lähtökynnykseltä, viitoitukselta ei saa poiketa.

Lähtökynnysalueella on rajattu ja valvottu verryttelyalue, sisätilaa ja WC:t.

HUOM! Lähtökynnysalueella ei ole luvallista käyttää puhelinta eikä muita teknisiä apuneuvoja kilpailun seuraamiseen ja / tai yhteydenpitoon alueen ulkopuolelle. Huoltajia ei myöskään päästetä lähtökynnysalueelle.

Sarjojen D80, D85 ja H85 suunnistajille on tarjolla kuljetus lähtökynnykselle. Halukkaiden kokoontuminen Infon luo klo 8.30.

Finaali: A- ja B-finaalien ensimmäinen lähtö klo 13.00. Kaikilla sarjoilla on käytössä lähtökynnys, joka sulkeutuu klo 12.50. Lähtökynnykselle on matkaa 500 metriä. Viitoitus lähtökynnykselle alkaa opaspaalulta, ja viitoitukselta ei saa poiketa.

Finaalissa kaikki sarjat käyttävät samaa lähtöä, jonne pääsee siirtymään 9 minuuttia ennen lähtöaikaa. Kokonaismatkaa lähtökynnykseltä lähtöön on 500 metriä. Lähtöön on viitoitus lähtökynnykseltä, viitoitukselta ei saa poiketa.

Lähtökynnysalueella on rajattu ja valvottu verryttelyalue, sisätilaa ja WC:t.

HUOM! Lähtökynnysalueella ei ole luvallista käyttää puhelinta eikä muita teknisiä apuneuvoja kilpailun seuraamiseen ja / tai yhteydenpitoon alueen ulkopuolelle. Huoltajia ei myöskään päästetä lähtökynnysalueelle.

Sarjojen D80, D85 ja H85 finalistit eivät siirry lähtökynnykselle, vaan kokoontuvat klo 12.45 Infoon, josta kuljetus.

Varustekuljetus

Lähtökynnykseltä on varustekuljetus kilpailukeskukseen. Varusteet voi jättää lähtökynnysalueelle erikseen merkittyyn paikkaan. Huom. ota oma sateenkestävä pussi varusteillesi. Lähtökynnyksellä on pusseihin tarjolla eri värisiä tarroja, joiden mukaan varusteet lajitellaan kasoihin kisakeskuksessa. Varusteet ovat noudettavissa kilpailukeskuksessa leimantarkistuksen läheisyydessä.

Lähtöluettelot

Lähtöluettelot laaditaan Suomen Suunnistusliiton lajisääntöjen ja SM-kilpailujen erillisohjeen mukaisesti. M21- ja W21-sarjoissa karsinnan lähtöluettelo määräytyy IOF:n maailmanrankipisteiden mukaan.

Karsintakilpailujen lähtöluettelot ovat nähtävissä kilpailusivuilla sekä kilpailupäivänä kilpailukeskuksen ilmoitustaululla ja esilähdössä. Tarkista lähtölistasta oma emit-numerosi! Muutokset on ilmoitettava osoitteeseen sm2022.entry@suuntajyvaskyla.fi.

A- ja B-finaalien lähtöluettelot julkaistaan kilpailusivuilla ja kilpailukeskuksen ilmoitustaululla karsintakilpailuiden lopputulosten selvittyä.

A-finaalien lähtöajat muodostuvat karsinnan perusteella niin, että karsinnan parhaat lähtevät viimeisenä. B-finaalissa kaikkien sarjojen lähdöt toteutetaan väliaikalähtöinä. Ne, joilla ei ole hyväksyttyä tulosta karsintakilpailusta, arvotaan B-finaalisarjan alkuun. 

Sarjojen M/W21 B-finaalit toteutetaan väliaikalähdöllä. Lähtöjärjestys muodostuu karsintakilpailun tuloksista käännetyssä järjestyksessä. Lähtöväli 1 min. B-finaalit jaetaan useampaan ryhmään siten, että jako tehdään karsintakilpailun tulosten perusteella (ensimmäiseen ryhmään parhaat, seuraavan seuraavaksi parhaimmat jne.). Ryhmät ovat mahdollisimman tasakokoisia.

Lähdön toiminta, karsinta

 • 5 min, kilpailijat kutsutaan nimellä lähtökarsinaan 
 • 4 min, irralliset rastimääritteet, ei kiinnitystarvikkeita 
 • 3 min, emit-nollaus
 • 2 min
 • 1 min, karttasangot, joiden vierellä kilpailija odottaa viimeisen minuutin 

Kartan saa ottaa lähtöhetkellä. Kilpailijan vastuulla on ottaa oikea kartta.

Lähdön toiminta, finaalit

 • 10 min W/M21 GPS, lähtökynnys.
 • 9 min esilähtö, lähtökynnys. Kilpailijat kutsutaan nimellä.
 • Irralliset rastimääritteet, ei kiinnitystarvikkeita
 • 5 min
 • 4 min
 • 3 min, emit-nollaus
 • 2 min
 • 1 min, karttasangot, joiden vierellä kilpailija odottaa viimeisen minuutin

Kartan saa ottaa lähtöhetkellä. Kilpailijan vastuulla on ottaa oikea kartta.

Emit-kortin tarkistus

Emit-kortin toimivuuden voi testata kilpailukeskuksessa. Kilpailija on itse vastuussa emit-korttinsa toimivuudesta ja siitä, että käyttää lähtöluettelossa järjestäjille mainittua kilpailukorttia. Järjestäjä ei varmista kilpailukortin oikeellisuutta ennen lähtöä. Jos kilpailija käyttää muuta kuin järjestäjille ilmoitettua emit-korttia, suoritus hylätään (Lajisäännöt 11.518). Perustellusta syystä tehdystä muutoksesta (esim. rikkoutuminen) pyydetään ilmoittamaan ennakkoon sähköpostilla osoitteella sm2022.entry@suuntajyvaskyla.fi lauantaihin 14.5. klo 12.00 mennessä. Muutoksen voi myös ilmoittaa kilpailuaamuna infoon. Muutoksesta veloitetaan 3€.

Emit-tarkistuslipukkeita on saatavilla lähtökynnyksellä numeroiden läheisyydessä.

Sallitut emit-kortit

SSL:n sääntöjen mukaan vain alkuperäisessä kunnossa olevien emit-korttien käyttö on sallittua. Muunnellun tai korjaillun kortin käyttäminen johtaa suorituksen hylkäämiseen. Älkää käyttäkö kortteja, joihin on vaihdettu paristo!

Emit-vuokrakortit

Emit-vuokrakortit lunastetaan kilpailukeskuksessa sijaitsevasta infosta, vuokra 5 €. Palauttamatta jääneestä vuokrakortista veloitetaan 70 €.

Maali

Maalissa käytetään maalileimausta, josta jatketaan välittömästi leimantarkastukseen. Mahdolliset epäselvyydet käsitellään itkumuurilla leimantarkastuksen läheisyydessä. Karttoja ei kerätä maalissa.

Karsinnan maali suljetaan klo 11.15. Finaalin maali suljetaan klo 17.30.

Vastalauseet

Mahdolliset vastalauseet tulee tehdä WRE-sarjojen osalta 15 minuutin ja muiden sarjojen osalta 30 minuutin sisältä kilpailun teknisestä päättymisestä. Aamupäivän karsinta ja iltapäivän finaalit ovat kaksi erillistä kilpailua. Vastalause tulee tehdä kirjallisena ja toimittaa infoon em. määräajassa. Tarkemmat ohjeet löytyvät suunnistuksen lajisäännöistä kohdasta 6.4 sekä IOF:n WRE-ohjeista.

Wc:t, pukeutumis- ja peseytymispaikat

Wc:t sijaitsevat kilpailukeskuksen lisäksi lähtökynnyksellä ja kilpailukeskusviitoituksen varrella.

Kilpailukeskuksen läheisyydessä on rajoitetusti sisätiloja pukeutumiseen ja peseytymiseen.

Kielletyt alueet

Kielletyt alueet on merkitty karttaan ja yhtenäisellä reunaviivalla kartassa osoitetut alueet myös maastoon punakeltaisella muovinauhalla. Kiellettyjä alueita ja sprinttisuunnistuksen kiellettyjä kohteita valvotaan ja rike johtaa kilpailijan hylkäämiseen.

Sprinttisuunnistuksen kielletyt kohteet:

Valvotut tien ylitykset

Kilpailussa kaikki sarjat ylittävät teitä. Vilkasliikenteisimmät tiet on merkitty kielletyiksi alueiksi ja varustettu valvotuilla karttaan merkityillä ylityskohdilla. Karttaan kielletyksi alueeksi merkityn tien ylitys on sallittu vain karttaan alla olevan esimerkin mukaisesti merkitystä ja maastoon punaisilla tolpilla merkityistä kohdista. Ylitys tapahtuu punaisten tolppien välistä, oikaiseminen tolppien muodostaman väylän ulkopuolelta on kielletty ja johtaa hylkäykseen. Ylityskohdissa on liikenteen ohjaus ja valvonta. Muiden valvomattomien teiden ylityksessä on noudatettava varovaisuutta.

Esimerkki karttaan merkitystä kielletystä tiestä ja sen ylitys- ja alituskohdista: 1. Sallittu kielletyn tien ylityskohta 2. Sallittu kielletyn tien alikulku

Alla olevassa kuvassa on sääntöjen mukainen tien ylitys tolppien välistä:

Jalkineet

Piikkarit ja nastarit on kielletty.

Juomarastit

Maastossa ei ole juomarasteja.

GPS-seuranta

Sarjojen M/W21 A-finaaleissa kilpailijoille annetaan GPS-seurantalaite. Laite sijoitetaan numeroliiviin esilähdössä. Seurantalaitteen käytöstä ei voi kieltäytyä. Kieltäytyminen johtaa kilpailusta sulkemiseen.

Ohjeet keskeyttäneille

Keskeyttäneet ilmoittautuvat maalissa.

Palkinnot, lukumäärä ja jaon ajankohta

SM-sarjoissa palkitaan kolme parasta SM-mitalilla, sarjoissa H/D14 - 21 sijoille 4-10 ja sarjoissa H/D35 - 70 sijoille 4-6 sijoittuneet palkitaan SM-plaketilla. H/D75-, 80- ja 85-sarjoissa jaetaan mitalit kolmelle parhaalle.

Palkinnot jaetaan sarjoittain pian sarjan tulosten valmistumisen jälkeen erillisen aikataulun mukaan.

Valokuvaaminen ja videointi

Maastossa ja kilpailukeskuksessa on kuvaajia ja kuvauslaitteistoja, jotka tallentavat kilpailua ja kisatunnelmia.

Saapuminen, opastus ja pysäköinti

Katso erillinen ohje kilpailusivuilta. Saapuminen kilpailukeskukseen vain opastettua reittiä pitkin.

INFO

Info kilpailukeskuksessa aukeaa klo 8 ja palvelee mm. seuraavissa asioissa:

 • Emit-muutokset
 • Vuokrattavat emitit
 • Löytötavarat

Ensiapu

Kilpailukeskuksessa on ensiapupiste, jossa toimii lääkäri ja ensiapuryhmä.

Muksula

Kilpailukeskuksessa on valvottu muksula pienille lapsille. lmoittautuminen etukäteen viimeistään 5.5. osoitteeseen sm2022.muksula(at)suuntajyvaskyla.fi .

Seurateltat

Seuratelttojen pystytys kilpailukeskukseen ei ole sallittua. 

Ravintola

Kilpailukeskuksessa on ravintola, jossa on tarjolla lounas klo. 10-17. Katso erillinen lounaslista kilpailusivuilta.

Kahvila

Kilpailukeskuksessa on kahvila. Kahvilassa on myynnissä sämpylöitä, ruisleipää, pullaa, kahvia ja virvokkeita. Kahviossa voi maksaa kortilla, MobilePayllä ja käteisellä.

Löytötavarat

Kisapaikalle jääneitä tavaroita voi tiedustella numerosta 0503544027 tai sähköpostilla katja.kaario(at)gmail.com.

ONNEA KILPAILUUN!

Suunta Jyväskylä ry