Tiedote

Suunta Jyväskylä järjestää vuoden 2020 suunnistuksen keskimatkan SM-kilpailut Korpilahden Paljakossa 29.-30.8.2020. Kansainvälisten kilpailuiden siirtymisen myötä syksyn SM-kilpailut ovat suunnistajille äärimmäisen tärkeä ja odotettu kilpailu. Kilpailun yhteydessä järjestetään IOF:n maailmanrankikilpailu (WRE) sarjoissa H/D21.

Kilpailuun ilmoittautui lähes 1900 kilpailijaa. Pääsarjassa ovat mukana maamme kirkkaimmat suunnistustähdet Olli Ojanahosta Merja Rantaseen. Kuukausi sitten Ylläksen Lapland O Weekillä ja sen jälkeen Viestiliigan osakilpailuissa Olli Ojanaho on osoittanut olevansa erinomaisessa kunnossa. Merja Rantanen puolestaan on kertonut tavoittelevansa SM-keskimatkan kultaa erityisellä innolla, koska se on ainoa SM-kilpailu, jonka voitto häneltä vielä puuttuu. 

Muihin pääsarjan suosikkeihin kuuluvat muun muassa maajoukkuesuunnistajat Topi Syrjäläinen, Miika Kirmula ja Elias Kuukka ja naisten puolella Venla Harju, Marika Teini ja Sari Anttonen. Heitä lähtee haastamaan nuorten naisten rintama, jossa mukana on tällä hetkellä Suomen kilpailurankingilla kolmantena oleva Jyväskylän oma Veera Klemettinen. Miesten puolella pääsarjassa mukana ovat myös takavuosien maailmanmestarit Pasi Ikonen ja Jani Lakanen.

SM-keskimatkalla kilpaillaan pääsarjojen lisäksi ikäsarjoissa 15-vuotiaista 85-vuotiaisiin. Kisoihin lähdetäänkin usein koko perheen voimin. Ensimmäistä kertaa SM-kisaviivalla ovat muun muassa v. 2006 syntyneet ja siten SM-kisan D15-sarjaan osallistumisoikeuden saaneet Venla Lehtonen ja Meri Väistökoski sekä H15-sarjassa suunnistavat Florian Frizen ja Joona Hirvilahti. Poikkeuksellinen suunnistusvuosi ei ole saanut vanhimpia veteraanejakaan lannistumaan. Päijänteen rantamaisemissa kilpailee myös pian 93 vuotta täyttävä Sole Nieminen. Sole suunnistaa D85-sarjassa, joka on suunnistuksen lajisääntöjen mukaan SM-kisojen vanhin sarja. Miehissä iäkkäin osallistuja on H85-sarjassa kilpaileva 90-vuotias Pentti Pelkonen.

Lajin tulevaisuuden kannalta ilahduttavaa on, että pääsarjojen H/D21 jälkeen suurin sarja on tyttöjen D15 peräti 99 nuoren suunnistajan voimin. SM-keskimatka kilpaillaan yleensä toukokuussa, mutta koronaepidemian takia kilpailu siirrettiin elokuun loppuun. Turvallisuussyistä Suunta Jyväskylä ja Suomen Suunnistusliitto päätyivät lisäksi ratkaisuun, jossa kilpailu jaettiin kahdelle päivälle ja lähtöaikoja järjesteltiin pidemmälle aikavälille, jotta kilpailijoiden kohtaamisia saadaan vähennettyä ja viipymää kilpailukeskuksessa lyhennettyä. Kilpailunjohtaja Hannu Korhonen ja yli 170 talkoolaista ovat valmiina vastaanottamaan kilpailijat Korpilahden Paljakkoon.

Kilpailupäivien aikataulu

Lauantaina 29.8. karsintakilpailujen ensimmäinen lähtöaika on klo 9.30, jolloin liikkeelle lähtevät pääsarjojen H/D21 suunnistajat väliaikalähdöllä minuutin välein. D21-sarjan karsinta on valmis n. klo 10.40, H21-sarjan n. klo 11.00. 

Aamupäivän aikana karsintakisan suunnistavat pääsarjojen lisäksi sarjat H/D15-18. Iltapäivällä klo 13.30 alkaen karsitaan sarjoissa H35-75. A-finaaliin pääsee karsintojen 50 parasta kuhunkin sarjaan.

Sunnuntaina 30.8. finaalien ensimmäinen lähtöaika on klo 9.30, jolloin starttaavat A-finaalit sarjoissa H/D21 väliaikalähdöllä kahden minuutin välein. Pääsarjojen finaalien tulokset ovat valmiina klo 12:een mennessä, ja palkintojenjako on pian tämän jälkeen. Kilpailussa menestyneiden kilpailijoiden haastatteleminen on mahdollista palkintojenjakopaikalla tai mediateltalla heti palkintojenjaon jälkeen.

Aamupäivän aikana suomenmestaruuksista kilpailevat myös sarjat H/D15-20, joiden mestarit ovat selvillä viimeistään klo 12.30. Iltapäivällä klo 13.30 alkaen kilpaillaan suorat finaalit sarjoissa H80-85 ja D35-85. Sarjojen H35-75 A- ja B-finaalit kilpaillaan klo 16 alkaen. Kaikkien iltapäivän sarjojen Suomen mestarit ovat selvillä viimeistään klo 17.40. '

Yhteystiedot

Median yhteyshenkilö Katja Sorri, p. 040 8355929, katja.sorri1@gmail.com

Kilpailunjohtaja Hannu Korhonen, p. 040 572 4538

Tiedottaja Kati Korhonen, p. 050 5442640

Ratamestariryhmän johtaja Raimo Itkonen, p. 040 583 5802

Järjestäjän kuvaaja Touho Häkkinen, p. 040 5883112

Kilpailusivuille päivitetään kilpailua koskevaa aineistoa ja kuvamateriaalia   

Kilpailupäivinä kuvamateriaalia päivitetään kuvaaja Touho Häkkisen toimesta. Kuvamateriaali on median käytettävissä kilpailusivustolla.