Suunta Jyväskylä

Suunta Jyväskylä

Suunnistuksen erikoisseura

Arvot ja visio Liity jäseneksi

Anna palautetta
06.05.2022

Yli 1600 suunnistajaa kisaa Suomen mestaruuksista Jyväskylässä 15.5.2022

Suunta Jyväskylä järjestää vuoden 2022 sprinttisuunnistuksen SM-kilpailut Jyväskylän keskustassa Harjun kupeessa sunnuntaina 15.5. SM-sprintti avaa kesän suunnistuksen arvokisakauden. Mukana sprinttisuunnistuksen SM-kilpailussa ovat yleisten sarjojen lisäksi kaikki ikäsarjat 14-vuotiaista 85-vuotiaisiin. Kilpailun yhteydessä järjestetään IOF:n maailmanrankikilpailu (WRE) sarjoissa H/D21. SM-sprintti on samalla näyttökilpailu kesän kansainvälisiin arvokilpailuihin. Kilpailu televisioidaan ja näytetään suorana Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa.

Kilpailuun ilmoittautui yli 1600 kilpailijaa. Pääsarjoissa ovat mukana maamme kirkkaimmat suunnistustähdet. Suomenmestaruuksien lisäksi kilpailussa tavoitellaan paikkoja toukokuun lopun maailmancupin osakilpailuun Ruotsiin sekä kesä-heinäkuun taitteessa Tanskassa kilpailtaviin MM-kisoihin. Naisten pääsarjassa osallistujia on 113 ja miesten sarjassa 150.

Pääsarjan suosikkeihin kuuluvat kevään kisojen perusteella miehissä muun muassa Akseli Ruohola, Miika Kirmula sekä Teemu Oksanen. Heitä lähtee haastamaan jyväskyläläislähtöinen Otto Kaario. Naisissa vahvoja otteita ovat näyttäneet Venla Harju, Marika Teini ja järjestävän seuran Suunta Jyväskylän kasvatti Veera Klemettinen, ja heitä haastaa muun muassa viime vuoden SM-sprintin voittaja jämsäläinen Merja Rantanen. Viime vuonna Juvalla kilpaillun SM-sprintin kolmen kärki naisissa oli Merja Rantanen, Veera Klemettinen ja Venla Harju sekä miehissä Aleksi Niemi, Juho Ylinen ja Topi Syrjäläinen.

SM-sprintissä kilpaillaan pääsarjojen lisäksi ikäsarjoissa 14-vuotiaista 85-vuotiaisiin. Kisoihin lähdetäänkin usein koko perheen voimin, kuten SM-sprintissä tekee muun muassa Vehkalahden Veikkoja edustava Heikkisten perhe. Äiti Anniina Heikkinen sarjassa D50 ja tyttäret Ida (D20) ja Roosa (D17) ovat jo kokeneita suunnistajia.

SM-sprintti kiinnostaa myös iäkkäämpiä suunnistajia. Kilpailussa mukana on muun muassa Jämsän Retki-Veikkoja edustava, pian 95 vuotta täyttävä Sole Nieminen. H/D85-sarjat ovat suunnistuksen lajisääntöjen mukaan SM-kisojen vanhimmat sarjat.

Lajin tulevaisuuden kannalta ilahduttavaa on myös se, että pääsarjojen H/D21 jälkeen suurimpia sarjoja ovattyttöjen D14, D15, D16 ja D17 sarjat, joissa suunnistetaan yhteensä yli 200 suunnistajan voimin.

Kilpailunjohtaja Ossi Heikkilä, ratamestarit Jarmo Puttonen, Teemu Katajisto ja Kimmo Kaario sekä muut noin 150 talkoolaista ovat valmiina vastaanottamaan kilpailijat, kutsuvieraat ja median edustajat vuoden 2022 SM-sprinttiin.

Kilpailupäivän aikataulu

Sunnuntaina 15.5. aamupäivällä käydään karsintakilpailut ja iltapäivällä finaalit. Aamun karsintojenensimmäinen lähtöaika on 9.00. Karsintojen tulokset ja A-finaaliin päässeet ovat selvillä n. klo 11.30.

Iltapäivällä finaalien ensimmäinen lähtöaika on klo 13. Lähdön tarkka sijainti paljastetaan vastakilpailupäivänä. Kaikki kilpailijat lähtevät samasta lähdöstä ja maalit sijaitsevat kilpailukeskuksessa. Naistenpääsarjan ensimmäinen lähtöaika on klo 14.00, miesten 14.45, ja lopputulokset ovat selvillä tuntia myöhemmin. Kaikkien sarjojen suomenmestarit ovat selvillä n. klo 17 mennessä.

Kisapäivän aikana kilpailijat ja heidän huoltajansa seuraavat kilpailua kilpailukeskusalueelta. Kilpailukeskusalue on merkitty kilpailuohjeista löytyvään infokarttaan. Päivän aikana kilpailualueella saavat liikkua vain kilpailijat suorituksiensa aikana. Kilpailijoiden kuvaaminen on sallittua kilpailualueella muttakaksoisrooleissa toimivat (esim. media + huoltaja) eivät saa liikkua tapahtuman aikaan kilpailualueella.

Yhteystiedot
SM-sprintin kilpailunjohtaja Ossi Heikkilä, 050 3370130
Tiedottaja Kati Korhonen, 050 5442640