Suunta Jyväskylä

Suunta Jyväskylä

Suunnistuksen erikoisseura

Arvot ja visio Liity jäseneksi

Anna palautetta

Näin toimit kuntorasteilla

Ennen suoritusta

 1. Saavu paikalle klo 17.00 - 18.30. Alkuhetket ovat kaikkein ruuhkaisimmat. 
  Käytä mieluusti kimppakyytiä, sillä pysäköintitilasta on usein pulaa.
 2. Valitse mallikartoista itsellesi sopiva ratavaihtoehto. Tutustu tarvittaessa karttamerkkeihin.
 3. Osta haluamasi radan kartta. Jos haluat suorituksestasi ajan, vuokraa lisäksi emit-kortti.
 4. Ilmoittaudu AINA lähdössä olevalle toimitsijalle.
  Lähtökirjauksessa emit-korttisi (oma tai vuokra) luetaan koneelle ja tiedot (suunnistajan nimi) tarkistetaan. Samalla järjestelmään jää tieto siitä, että suunnistaja on lähdössä maastoon.
 5. Jos suunnistat ilman emit-korttia, kerro toimitsijalle nimesi. Toimitsija merkkaa nimesi lähtökoneelle, jotta maalissa voidaan varmistaa, että kaikki lähtijät ovat tulleet pois metsästä. 

Suorituksen aikana

 1. Lähtiessäsi laita emit-korttisi K-pisteellä (kartassa kolmion kohdalla) olevaan ns. nollausleimasimeen ja pidä siinä muutama sekunti (kolme valon välähdystä), jolloin aikaisemmat suoritukset poistetaan. Kun nostat kortin pois leimasimesta, aikasi alkaa juosta.
 2. Kierrä rastit numerojärjestyksessä. Jos sinulla on emit, muista leimata jokaisella rastilla. (Nopea leimaus eli yksi valon välähdys riittää.) Pihat ja viljellyt pellot on kiellettyjä alueita, niille suunnistaja ei mene.
 3. Maalissa ajanotto katkeaa, kun leimaat emit-kortin maalileimasimessa.

Suorituksen jälkeen

 1. Ilmoittaudu maalissa AINA riippumatta siitä, onko sinulla emit-korttia vai ei!
  Maalitoimitsija lukee leimaustiedot emit-kortiltasi maalikoneelle tulosten kirjausta varten. Samalla tulostetaan rastiväliajat ja loppuaika kuitille, jonka saat mukaasi jälkipeliä varten.
  Huom! Myös heidän, jotka suunnistavat ILMAN emit-korttia, on käytävä ilmoittautumassa maalitoimitsijalle, koska huolehdimme siitä, että kaikki metsään lähtijät myös tulevat sieltä pois! Jos et käy ilmoittautumassa, odotamme ja etsimme sinua turhaan.
 2. Tarkastele omia ja kavereidesi tuloksia ja väliaikoja reaaliajassa Rastilippu-palvelusta ja myöhemmin myös kuntorastisivulta. Voit myös piirtää reitinvalintasi reittihärveliin itsesi ja muiden ihmeteltäväksi.
  Jos et halua nimeäsi nettiin, muista kertoa siitä maalitoimitsijalle.

Jos sinulla on rastipaikalla radoista, toiminnasta, suunnistuksesta, kompassin käytöstä tms. kysymyksiä, voit aina kääntyä järjestäjien puoleen.

Kertaus:

 1. Osta kartta.
 2. Ilmoittaudu AINA lähtötoimitsijalle.
 3. Tyhjennä emit-korttisi leimaamalla kolmen välähdyksen ajan emit 0-leimasimella (K-pisteellä).
 4. Kierrä valitsemasi rata numerojärjestyksessä.
 5. Leimaa emit-korttisi maalileimasimella.
 6. Ilmoittaudu AINA maalitoimitsijalle.

Kuntorastien turvallisuus

Vaikka kuntosuunnistajat osallistuvatkin kuntosuunnistustapahtumiin omalla vastuullaan (Lähde: Suunnistusliiton harrastesuunnistuksen vakuutusturva), Suunta Jyväskylä haluaa omalta osaltaan huolehtia siitä, että kuntosuunnistustapahtuman päättyessä kaikki maastoon lähteneeksi kirjautuneet suunnistajat saadaan myös kirjattua maastosta pois. Jotta vältymme turhilta etsinnöiltä ja katoamistapauksessa jopa etsinnän käynnistämiseltä viranomaisten toimesta, suunnistajan tulee noudattaa seuraavia ohjeita:

 1. Maali suljetaan kaksi tuntia lähdön sulkeutumisen jälkeen eli yleensä maali suljetaan kello 20.30. Tule pois maastosta ennen maalin sulkeutumista.
 2. Muista maalileimauksen lisäksi AINA ilmoittautua maalitoimitsijalle, jotta järjestelmään saadaan tieto myös siitä, että suunnistaja on tullut pois maastosta.
 3. Mikäli maastossa on järjestelmän tietojen perusteella maalin sulkeutuessa vielä suunnistajia, käynnistää seura etsintätoimenpiteet.
 4. Mikäli seuran oma etsintä ei tuota tulosta, seura tekee suunnistajasta katoamisilmoituksen yleiseen hätänumeroon.

Jos et ehdi rasteille torstaina

Omatoimikartta on mahdollista ostaa torstain jälkeen seuran nettisivujen kautta, jolloin voit käydä kiertämässä radan haluamanasi aikana. Rastiliput ovat maastossa seuraavan viikon tiistaihin klo 20 asti (poislukien alkukauden sprinttirastit).