Suunta Jyväskylä

Suunta Jyväskylä

Suunnistuksen erikoisseura

Arvot ja visio Liity jäseneksi

Anna palautetta

Uuden Touruvuoren keskimatka 6.5.2017

Tapahtuman ajankohta:

- Tulokset: aamupäivä, iltapäivä, yhteistulokset
- Väliajat: aamupäivä, iltapäivä
- Reittihärvelit
- Online tulokset
- Kisakuvia: Pauli Leinonen, Riitta ja Tapani Huovila, Ulla Klemettinen

Touruvuori tarjoili parastaan suunnistajille

Jo viidennet perinteiset Kahden keskimatkan kansalliset kisailtiin tänä keväänä Palokan Touruvuoren haastavissa maastoissa. Kevät kerkisi edetä viime päivinä juuri sopivan pitkälle, ja urheilijat pääsivät ottamaan toisistaan mittaa lumettomassa maastossa. Ja mittaahan otettiin.

Molemmissa kisoissa kilpaili kolmisensataa suunnistajaa, ja kun kuntoradatkin keräsivät toista sataa innostunutta, niin päivän aikana nähtiin noin 700 suunnistussuoritusta. Taiteilija Timo Joensuu oli luonut Touruvuoren maastosta uuden, tuoreen karttakuvan, jolla meritoituneet ratamestarit Raimo Itkonen ja Vesa Klemettinen haastoivat suunnistajat monipuolisiin tehtäviin. Fysiikkakin pistettiin lujille, ja parhaat voittivat tänäänkin.

Miesten kisan vahvin oli Vaajakosken Terän Lauri Oikarinen, joka vei nimiinsä molemmat kisat. Seurakaverit Petteri Huikko ja Petri Saari veivät ensimmäisen kisan ja yhteiskilpailun seuraavat sijat, mutta iltapäivän kisassa kolmikon väliin kiilasivat myös Ville Parkkinen ja Sami-Petteri Juopperi. Naisten aamupäivän kisan vei Sonja Julkunen, iltapäivällä taas vahvin oli Salla Saarijärvi. Tasaisuus oli kuitenkin valttia, ja yhteiskilpailun voitti Johanna Niittymäki ennen Elina Laakkosta ja Essi Ylipelkolaa.

Uuden Touruvuoren keskimatka oli tosiaankin nimensä veroinen. Mäet eivät ole vuosien varrella juurikaan muuttuneet, mutta niiden monipuolinen metsä on nyt ehkä paremmassa kuosissa kuin vuosikymmeniin, ja uusi kartta teki suunnistuksesta nautittavaa. Järjestäjät kiittävät kaikkia vieraita, ja toivottavat tervetulleeksi ensi vuonna taas uuteen maastoon Kahden keskimatkan kansallisiin.

P.S. Sitä ennen - kaikki mukaan Jyvässprinttiin 26.8.

- Lähtöajat sarjoittainseuroittain, lähdöittäin aamupäivä, iltapäivä
- Palkittavat
Ratamestareiden ja valvojan tuumailut

- Kilpailuohjeet
- Sarjat ja matkat
- Vanha kartta
- Kilpailukutsu

Touruvuoressa alkaa olla valmista

Kevät keikkuen tulevi, ja samaan tahtiin ovat kisavalmistelut Touruvuoressa edenneet. Ja kuten tiedämme, kyllä ne lumet lopulta lähtevät, vaikka välillä vähän epäilyttäisi. Näin on tilanne myös Uuden Touruvuoren keskimatkan järjestelyjen osalta. Laadukas kartta valmistui kuin valmistuikin ajoissa, ja ratasuunnitelmat ovat painamista vaille valmiit. Rastipukkeja nousee kuin niitä kuuluisia sieniä sateella. Luvassa on rastinottoa runsasrastisilla radoilla vaihtelevassa maastossa, reitinvalintatehtäviäkään unohtamatta. Aamupäivällä tarjotaan mahdollisuutta vähän vauhdikkaampaan etenemiseen, iltapäivällä kysytään tarkkuutta haastavilla rinnerasteilla. Noin yleislinjauksena, ei aamupäiväänkään toki kannata pää kainalossa lähteä.

Touruvuori on kaupungin virkistysaluetta, ja etenkin kilpailukeskuksen ja aamupäivän lähtöpaikkojen lähistöllä on runsaasti polkuja. Tätä on voitu hyödyntää lasten ratojen suunnittelussa, ja nuorimmillekin sarjoille (H/D 10) tarjotaan rastireitin vaihtoehtona polkuihin tukeutuvat suorasuunnistusradat. Miesten pääsarjan iltapäivän kilpailussa käytetään kartankääntöä, eli radan loppuosa painetaan kartan toiselle puolelle. Näin saadaan täysimääräisesti hyödynnettyä maaston parhaat alueet.

Ilmoittautumisaikaa on vapunpäivän iltaan saakka, tervetuloa Uuteen Touruvuoreen testailemaan taitoja ja fysiikkaa ja vaikkapa valmistautumaan SM-keskimatkaan vastaavalla kisaformaatilla! Kisaviikolle ennustellaan jo kymmenen asteen lämpötiloja, eiköhän h-hetkellä päästä jo kisailemaan lumettomassa maastossa.


Tervetuloa Uuden Touruvuoren keskimatkaan!

Jyväskylässä jatketaan taas jo perinteistä kahden keskimatkan rallattelua SM-formaatin mukaisesti, eli aamupäivällä juostaan lyhennetyillä keskimatkoilla ja iltapäivällä sääntömääräisillä. Pitkällisen pohdinnan jälkeen maastoksi valikoitui, ehkä vähän rohkeastikin, suunnistuksellisesti haastava mäkialue melkein kaupungin sydämestä. On totta, että alue ei ole suunnistuskäytössä mitenkään neitseellinen. Sitä on käytetty vuosien saatossa melko runsaastikin mm. iltarasteilla. Alue on nyt kevään mittaan kokonaan uudelleenkartoitettu Timo Joensuun toimesta. Aika oli jo ajanut vanhasta kartasta ohitse, ja uskomme vakaasti, että voimme tarjota uuden kartan ja maastonkäytön myötä aivan uusia keskimatkan suunnistuselämyksiä hienossa ja vaativassa ympäristössä.


Touruvuori tarjoaa monenlaista maastoa ja haastetta.

Jyväskylän kaupunki on perustanut Touruvuoreen v. 2013 Keski-Suomen ELY-keskuksen päätöksellä luonnonsuojelualueen. Kaupungin kanssa neuvotellen olemme päässeet sopimukseen edellytyksistä, joilla suunnistuskilpailu voidaan alueella järjestää. Luonnonarvoiltaan herkimmät alueet tullaan ratasuunnittelulla kiertämään, mutta suunnistajille voidaan silti tarjota Suomi 100 -hengessä silmiä hivelevää vanhaa metsää ja hienoa luontoympäristöä, jota ehtii varmasti tiukan rastinoton lomassakin ihastella.


Lumitilanne vaihtelee vielä (1.4.) suuresti Touruvuoren rinteillä. Ratamestarit odottavat innokkaina mitä uusi kartta paljastaa lumen alta.

Ratasuunnittelu on parhaillaan käynnissä. Kuten aiemmissakin saman formaatin kisoissamme, aamupäivän lyhennettyjen matkojen kisa toimii prologina iltapäivän täysimittaiselle keskimatkalle. Kisoilla tulee olemaan omat profiilinsa, ja niissä mitataan hieman erilaisia ominaisuuksia. Aamupäivän parempi näkyväisyys mahdollistaa vauhdikkaampaa suunnistusta, iltapäivällä liikutaan peitteisemmässä maastossa, korkeuserot ovat suuremmat ja pääpaino enemmän rastinotossa. Yhtä kaikki molemmat kisat tulevat olemaan luonteeltaan aitoja keskimatkoja, ei mitään nykytrendien mukaisia lyhennettyjä pitkiä matkoja tms.


Ratamestari dokumentoi rastijyrkännettä, joka pidetään tiukasti verhottuna h-hetkeen saakka.

Touruvuori on paitsi luonnonsuojelualuetta, myös kaupungin virkistysaluetta, ja sellaisena paikoin hyvinkin polkurikasta. Tämä ja aamupäivän kisa-alueen keväinen hyvä näkyväisyys antaa pelimerkkejä laatia lapsille heidän taito- ja kokemustasonsa mukaiset radat. Tulemme kilpailukutsusta poiketen tarjoamaan H/D 10 -sarjalaisille rastireitin lisäksi suorasuunnistusradat, joita kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan. Kansallisen kilpailun yhteydessä järjestetään myös kuntosuunnistus keskimatkan tyyppisillä radoilla. Nyt on siis kuntoilijallakin oiva mahdollisuus päästä kokemaan ”oikean” suunnistuskilpailun tunnelmaa kaupungin kupeessa uudella kartalla ja kilpailukeskuksen palveluilla!