Suunta Jyväskylä

Suunta Jyväskylä

Suunnistuksen erikoisseura

Arvot ja visio Liity jäseneksi

Anna palautetta

Muuratsalon keskimatka 28.5.

Tapahtuman ajankohta:


JaMMusta kahden keskimatkan kuningas, Heinistä kuningatar

Tulokset ap | Väliajat ap | Tulokset ip | Väliajat ip | Kokonaistulokset 

Reittihärvelit | Kuntorastien tulokset | Pauli Leinosen kisakuvia | R&T Huovilan kisakuvat


Muuratsalon kahden keskimatkan kansalliset on kisattu. Aurinko ei tänään kisailijoita hellinyt, mutta kun ei sadekaan, niin kisat saatiin juosta varsin otollisissa olosuhteissa. Muuratsalon haastavat rinteet ja ratamestarien teknisesti vaativat radat mittasivat suunnistajien osaamista monella tapaa.

Kuningas näissä maastoissa oli jälleen Jani Lakanen. Mies on nyt juossut Muuratsalossa neljä kisaa, eikä suorituksista ole juuri parannettavaa löytynyt. Tänään aamupäivän kisassa voiton vei Vesa Taanila ja iltapäivällä Juha Sorvisto, mutta Lakasen tasaisen tehokas työnteko toi kokonaiskisan voiton. Naisten kilpailuissa Marttiina Joensuu ja Heini Wennman jakoivat voitot, mutta kun Heini repi iltapäivällä enemmän eroa kilpakumppaneihinsa, vei hän myös kokonaisvoiton.

Kisaamaan oli innostunut kuntorasteilijat mukaan lukien nelisensataa uskalikkoa, ja kun vakavammilta vammoiltakin säästyttiin, niin kisailijat saatiin kotimatkalle ainakin pääosin hymyssä suin. Kilpailukeskus Table en Bois -kahvilassa ja sen ympäristössä toimi hyvin - kiitos vielä kerran Jaanalle!

Suunta Jyväskylä kiittää kilpailijoita ja kaikkia järjestelyihin osallistuneita. Ensi vuonna uudestaan jossain ihan muualla.


Lähtöluettelo sarjoittain | Seuroittain | Minuuttilista ap | Minuuttilista ip

Online tulokset

Kilpailukutsu | Alustavat kilpailuohjeet | Ratamestarien lausunto

Palkittavat | Pelastussuunnitelma


Rastipukki odottaa lippua, leimasimia ja leimaajia jyrkänteen kupeessa Muuratsalossa. Kartat menevät painoon tänään.


Muuratsalossa alkaa ratasuunnittelun osalta olla valmista.

Rastipukkeja nousee kuin sieniä sateella, punavalkoisen rastilipun ne tosin saavat vasta parina viimeisenä päivänä ennen H-hetkeä. Luvassa on täysipainoista keskimatkan suunnistusta. Tarjolla on runsaasti rasteja ja suunnistustehtävät painottuvat keskimatkan luonteen mukaisesti tiukkaan rastinottoon usein enemmän tai vähemmän kaltevissa rinteissä. Reitinvalinta on kuitenkin syytä pohtia lyhyemmällekin välille, siitä pitävät huolen jo saaren pinnanmuodotkin. Maaston kulkukelpoisuus on näin keväällä olennaisesti parempi kuin syksyisissä SM-kisoissa pari vuotta sitten. Mitään vauhtijuhlia saarella ei kuitenkaan tulla näkemään, vaikka vauhdikkaita osuuksiakin ratoihin sisältyy. Suorituksen rytmitys on jälleen kerran avain menestykseen.

Kilpailun yhteydessä on tarjolla myös keskimatkanomaista, runsasrastista kuntosuunnistusta. Ratavaihtoehtoja on kolme, suunnistuksellisesti vaativammasta A-radasta helpohkoon C-rataan. Tervetuloa!

Arkkitehtuuria suunnistuksen lomassa

Tiukan suunnistuskisan ohella Muuratsalossa tarjoutuu mahdollisuus tutustua suomalaisen rakennuskulttuurin piilotettuun helmeen. Arkkitehti Alvar Aallon 50-luvulla rakennuttama Koetalo sijaitsee vain noin puolen kilometrin päässä kilpailukeskuksesta, ja Alvar Aalto -museo on luvannut avata sen ovet kisavieraille.

Muuratsalon luonto kiehtoi Alvar Aaltoakin niin, että hän päätti rakentaa perheelleen tänne kesänviettopaikan, jonka rakenteissa hän pystyi tekemään kokeiluja normaalia vapaammin. Talo kuuluu nykyisin kansainvälisten arkkitehtuurituristien suosikkeihin, mutta suomalaisille tämä metsän ympäröimä luomus on pysynyt melko tuntemattomana. Opastettu vierailu kisavieraille maksaa 15 €, opiskelijoille, eläkeläisille ja työttömille 8 €; alle 18-vuotiaille vierailu on maksuton.

Koetalovierailun onnistumiseksi tarvitaan ennakkoilmoittautumiset tiistaihin 24.5. mennessä osoitteeseen ossi (at) pispala.net. Vierailu olisi luontevinta toteuttaa aamu- ja iltapäivän kisojen välissä.


Muuratsalo palaa takaisin keväällä - tarjolla keskimatkaherkkua kaikilla mausteilla

Yksi keskisen Suomen parhaista suunnistusmaastoista, Muuratsalon saari, palaa taas ensi keväänä suunnistavan kansanosan tietoisuuteen uinuttuaan hiljaiseloa syksyn 2014 R1:n SM-pitkän jälkeen. Samalla Suunta Jyväskylä palaa kahden keskimatkan kilpailuformaattiin, johon mainittu SM-kisa ja kesän 2015 pyöräsuunnistuksen MM-katsastukset aiheuttivat parin vuoden tauon.

Muuratsalo tarjoaa upeat puitteet täysipainoiselle keskimatkan suunnistukselle. Maasto on pienipiirteistä ja paikoin jyrkkämuotoistakin kalliomaastoa, ja keskimatkalla pystytään hyödyntämään maaston parhaat osat. Myös kilpailun keväinen ajankohta on otollinen. Mäkialueiden välisten rehevien notkelmien kasvillisuus ei hidasta kulkua samaan tapaan kuin ehkä jonkun muistikuvissa syksyisistä SM-karkeloista.

Kevään keskimatkan SM-kisoihin Anttolaan panostaville suunnistajille Muuratsalossa on tarjolla erinomainen mahdollisuus virittää sekä fyysinen että henkinen valmiutensa SM-menestyksen edellyttämälle tasolle. Kilpailu järjestetään SM-kisoja edeltävänä viikonloppuna, ja maasto on monin paikoin hyvin samankaltaista. Lisäksi kilpailun formaatti on sama, aamupäivällä juostaan lyhennetyillä keskimatkoilla ja iltapäivällä sääntömääräisillä. Kilpailukartan mittakaava on vanhimmilla sarjoilla 1:7500, SM-kilpailuja mukaillen.

Suunta Jyväskylän rutinoitunut järjestelykoneisto toimii takuuna sujuvalle kisaelämykselle. Kisajärjestelyn lankoja pitelee käsissään kilpailunjohtajan roolissa SM-kisoista tutulla tyylillään ja varmuudellaan Hannu Korhonen. Ratamestareina toimivat myös SM-kisoissa radoista vastanneet Raimo Itkonen ja Vesa Klemettinen, jotka ovat SM-kisoista lähtien herkutelleet ajatuksella päästä tekemään keskimatkaa Muuratsaloon. Lasten ratoihin panostetaan omana kokonaisuutenaan, ja niistä vastaa tunnetulla osaamisellaan Mikko Lepo.