Suunta Jyväskylä

Suunta Jyväskylä

Suunnistuksen erikoisseura

Arvot ja visio Liity jäseneksi

Anna palautetta
21.05.2023

Tiomila 2023

Tiomila juostiin tänä vuonna kaukana pohjoisessa Skellefteåssa. Jääkiekosta paremmin tunnettu kaupunki tarjoili hienon kattauksen sisäareenoineen. Suurin osa meidän porukasta saapui paikalle harjoittelemaan jo aiemmin viikolla. Hyvä valmistautuminen palkittiin sillä kisat menivät upeasti! Sekä naisten että nuorten ykkösjoukkueet suunnistivat kymmenen parhaan joukkoon. Nuoret kuudenneksi ja naiset seitsemänneksi. Miehilläkin suoritus oli paljon edellisvuotta parempi vaikka parannettavaa jäikin edelleen. Sijaksi 78. Naisten kakkonen sijalle 70 ja nuorten kakkosjoukkueelle sija 85. Nuorissa oltiin paras suomalaisjoukkue ja naisissa toiseksi paras.

Nuorten (alle 16v) viesti juostiin lauantaina ensimmäiseksi. Tommi avasi pelin varmasti tulemalla vaihtoon kärkiletkassa yhdeksäntenä. Vilho ja Sauli aloittivat toisella osuudella kaamean jahdin jonka tuloksena Vilho vaihtoon toisena ja Saulikin vain hieman Vilhon perässä. Enne ja Inka joutuivat kolmannella osuudella kovaan paikkaan mutta hoitelivat homman kotiin vaihtosijan ollessa 16. Ankkuri Hetaliina eteni kärjen takana varmasti sijoitusta nostaen ja keulan pummatessa nousi lopussa jo iskuetäisyydelle. Raivoisa loppukiri toi vyölle useamman päänahan ja palkinnoksi kuudennen sijan vain 24s voitosta! Kakkosjoukkueen erittäin nuoret vauhtiveijarit tekivät myös järjestään hyviä suorituksia ja lopulta Linnean ankkuroimana sijalle 85.

Naisten viestiin meno vain kuumeni, tällä kertaa myös kirjaimellisesti, kun lämpötila klo 13 aikaan huiteli jo hellelukemissa. Kummallinen volttilähtö (kävellen mönkijän perässä??) saatteli naiset matkaan. Ykkösen Anniina ja kakkosen Helmi ovat molemmat tunnetusti kulkupuolen naisia joten kärkiletkan kyyti oli heille kuin iltapäiväkävely Skellefteälven varrella. Molemmat vaihtoon pitkässä pääletkassa vain parin minuutin välein. Anniina sijalla 20 ja Helmi 45. Toisella osuudella Janina piirsi gps-seurantaan jälleen kerran sellaista viivaa josta moni muu voi vain uneksia. Huippuvedon jälkeen ykkösjoukkueen sija jo 15 ja mikä tärkeintä Tereza pääsi pitkälle putkiosuudelle juuri kovan kärkiletkan perällä. Kakkosjoukkueen Matildalta myös upea juoksu vaikka alkumatkaan pieni virhe mahtuikin. Tereza aloitti osuutensa hirvittävällä ravilla ja kelasi vastustamattomasti pääletkan kärjen kiinni. Muut samaan aikaan lähteneet eivät perässä pysyneet. Loppumatka meni letkan mukana rullaillessa ja kirissähän ei Terezaa kovempaa löydy. Osuuspohjien jälkeen sijoitus jo kolmas! Kakkosjoukkueessa Selma pääsi matkaan kovassa porukassa ja näytti, että pitkäkin matka kulkee nuoresta iästä huolimatta. Raatelevan taistelun jälkeen kakkonen sijalla 66. Nelospätkällä Florence lähti ensimmäistä kertaa seuran väreissä viestikisaan. Ja heti tiukassa paikassa. Pieni virhe matkalle sattui vaikeassa takarinteessä mutta muuten hyvää perustekemistä ja sijoitus pysyi edelleen kärkikymmenikössä. Kakkosessa nuorisoketju jatkui, kun Alina tyylitteli joukkueen sijalle 71. Veera pääsi ankkurina hienoon paikkaan, kun edessä näkyi vain Essun paita ja takaa tuli kovaa letkaa vain parin minuutin päässä. Pientä koukkua tuli alkumatkasta mutta peruslaadukas suorittaminen tuotti tulosta. Takana tullut letka pysyi perässä ja pari selkää saatiin napattua kiinni. Loppusija hieno 7! Kakkosessa Janika teki jälleen varmaa työtä ja harvoin pummeja leipova taituri nosti joukkueen sijalle 70.

Miehet päästettiin matkaan auringon vielä paistaessa pohjoisen taivaalla klo 20.30. Aloituksen hoiteli tänä keväänä raketin lailla suunnistuskansan tajuntaan kilahtanut Kaivokadun kairaaja Tuukka. Senttulalta jälleen varmaakin varmempaa työtä ja pääletkan mukana koko osuus. Lopussa nopeakulkuinen ja juoksuvoittoinen rata alkoi viedä mehuja ukkelista mutta kunnialla vaihtoon pääletkan perällä sijalla 70. Kakkospätkällä Muuramen mairein mies Paulus joutui antautumaan muutaman sijan verran mutta hoiteli kuitenkin lopussa taktiikan mukaisesti Vilholle hyvän porukan putkiosuudelle. Vilho jatkoi samaa vauhtia kuin aiemmin päivällä nuorten viestissä ja päästeli vauhdikkaassa junassa vaihtoon asti. Reetu pääsi maagiselle långanattenille hyvässä letkassa mutta heti alkumatkasta vääntynyt nilkka veti vauhdin alas ja letkat jouduttiin päästämään karkuun. Maaliin asti kuitenki tultiin nilkasta huolimatta ja Aleksi matkaan viidennelle osuudelle. Aleksilla perustekemistä parilla koukulla. Legendaarisella sukunimellä siunattu Valter teki kutososuudella varmaa työtä ja aloitti loppuun asti kestäneen positiivisen kierteen. Tommilla ei juuri seiskapätkällä nuorten viesti jaloissa painanut vaan hieno juoksu myös miehissä aamun jatkoksi. Mies sai lopussa mukavasti TV aikaa lähes koko loppusuoran verran! Kasiosuuden ainoa positiivinen asia oli kaunis aamuaurinko jonka lempeä polte valaisi sekä lämmitti Laurin muuten jäätävän synkkää kulkua. Nousi se sijoitus kuitenkin pari pykälää. Sauli jatkoi junnujen hienoja juoksuja ja hyvän perusvedon jälkeen ankkuri Jonne matkaan. Subarun nimeen vannova metsien mies kelasi kiinni ne selät mitkä pystyi ja nosti miehet lopulta sijalle 78.

Urheilijoiden kommentteja

Naisten 1. joukkue

Anniina TaipaleAlun pitkällä välillä olin vähän liikaa vasemmalla ja ihan lopussa tuli pientä hapuilua sekä yhdessä vaiheessa alkoi vähän pistämään, mutta muuten meni ihan mukavasti.
Janina DonnerKoko matkan sai juosta täysiä, joten yhtä kärsimystähän se oli, mutta mitäpä muuta kun sadisti kun on ✌”
Tereza JanosikovaI am pretty satisfied with my performance considering all the small health issues I am struggling with. (Un)fortunately the hot weather hit me straight after start so I was struggling a lot physically since the beginning and managed to forget about the other problems. :D luckily the shape and my stamina was getting better and better with every control and there was still enough power for pushing all the way until the finish so I could enjoy amazing atmosphere of arriving into the arena in front of the pack.
Florence HanauerI'm a bit frustated about my race, I did 1' mistake at the beginning of the race and the rest was pretty good but I felt physically really bad! Anyway I did my best and we're really happy with the result!😄
Veera KlemettinenPari virhettä tuli alkumatkasta, mutta loppu sujui onneksi paremmin ja sijoitus parani muutaman sijan :)

Naisten 2. joukkue

Helmi KarkiainenAloitusosuuden kova juoksuvauhti ja ja tarkka suunnistaminen johti hyvään oman osuuden tulokseen
Matilda LatvalaKisa alkoi virheellä ykkösrastilla, mutta sain vauhtia nostettua lopussa sen verran että paransin kuitenkin joukkueen sijoitusta.
Selma MäkäräinenEn tehnyt virheitä ja juoksin niin kovaa, kun jaksoin :)
Alina PapinahoOmaan suunnistussuoritukseen jäi parannettavaa yhden isomman virheen verran, mutta hieno kokemus ja maasto!
Janika PuikkonenSuoritus oli sellanen perusvarma, mitä voi odottaa tän hetken juoksukunnon ja viime kauden kisatauon jäljiltä

Miesten 1. joukkue

Tuukka SenttulaHyvää suunnistusta juoksuvoittoisella radalla🥲
Paulus SulkulaKuten eräs suomalainen huippuhiihtäjä aikanaan pohti, onko se ykkönen vai kakkonen, päädyin kilpailun jälkeen pähkäilemään samaa kysymystä ja totesin, että kilpailun aikana ratkaisuni tähän kysymykseen oli väärä.
Vilho HietalaJuoksu kulki hyvin
Reetu InkiläPienet takaiskut muutti osuuden mollivoittoiseksi vaikka suunnistuksen osalta suoritus oli melko onnistunut.
Aleksi JutilaSuorituksesta löytyi kaikkea erinomaisen toteutuksen ja totaalisen sähläyksen väliltä
Valter MårtensonVakaa juoksu
Tommi Sivill ”Suunnistus oli hieman epävarmaa mutta juoksu kulki ihan ok”
Lauri PohjolaEi virheitä, ei vauhtia
Sauli KovanenSuunnistus ei oikein sujunu ku joutui menemään koko matkan yksin. Juoksu kulki tosi hyvin
Jonne PitkänenIhan perus suoritus, mutta lopussa rupesi hieman jalka painamaan.

Nuorten 1. joukkue

Tommi SivillTulin letkan mukana ja tarvittaessa tein omaa
Vilho HietalaOli mukava rata ja juoksu kulki hyvin” & Sauli KovanenJuoksu ei kulkenu mut suunnistus suju, kun oli niin helppo rata
Inka KurhinenEi virheitä” & Enne PapinahoOmat hermot ei kestänyt lähtöpaikan tuomia paineita, mutta joukkueena hyvä suoritus.
Hetaliina KarkiainenOma osuus meni hyvin, paria huonoa reitinvalintaa lukuunottamatta ja yllätyin, että pystyin nostamaan joukkueen kärkikamppailuun

Nuorten 2. joukkue

Nuutti Hietala-
Niilo NärhiEi virheitä, hyvin meni” & Eeti LahtiOli helppo ja nopea rata
Elli Heikkinen-
Linnea Pohjola-

Tulokset, GPS-seurannat, kisakuvia © Jani Kurhinen