Suunta Jyväskylä

Suunta Jyväskylä

Suunnistuksen erikoisseura

Arvot ja visio Liity jäseneksi

Anna palautetta

Ratamestarien mietteitä

Tämän vuoden Keski-Suomen Maakuntasuunnistus kilpaillaan kulttuurihistoriallisesti merkittävän Jyväskylän Seminaarinmäen maastoissa poikkeuksellisesti jo huhtikuun alussa ja sprinttisuunnistusviestinä. Seminaarinmäen alueelta löytyy muun muassa Jyväskylän vanhin rakennus, monia 1800-luvun Jyväskylän Seminaarin aikaisia punatiilisiä rakennuksia ja useita Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. Nykyisin alue on suurilta osin Jyväskylän yliopiston kampusaluetta.

Henkisen pääoman kasvattamisen lisäksi kampusalueella tarjoillaan nyt myös ruumiinkultuurillinen kiertoajelu Maakuntasuunnistuksen muodossa. Ratojen suunnittelu aloitettiinkin jo hyvissä ajoin joulukuussa maastokatselmoinnilla. Tämän jälkeen radoista on pyöritelty useita versioita ja viimeisimmät muutokset tehtiin kun selvisi, että päärakennuksen remontin viivästymisen vuoksi rakennusaidat pysyvät alueella myös Maakuntasuunnistuksen ajan. Ratamestareiden ei ole siis itse tarvinnut rakentaa keinotekoisia esteitä vaan ne ovat tulleet ns. kaupan päälle rakennusliikkeen toimesta.

Ratojen osalta tarjolla on monipuolista sprinttisuunnistusta kaikilla osuuksilla viestin realiteetit kuitenkin huomioiden. Hajontaa on lyhyintä osuutta lukuunottamatta kaikilla osuuksilla. Rasti- ja reitinvalintahajonnan lisäksi maasto tarjoaa hyvän mahdollisuuden myös fyysiseen hajontaan. Noususummat ovatkin olleet koejuoksuissa varsin lupaavia. Uskomme myös, että radat tulevat tarjoamaan jotain uutta sellaisillekin kilpailijoille, joille maasto on ennestään tuttu aiempien vuosien sprinttisuunnistusharjoituksista - osaltaan sen takaa uusi kartta.

Sääennustusten muuttuessa lähes päivittäin on vielä aikaista sanoa, miten paljon jäisiä kulkuväyliä kisapäivänä on maastossa. Nastallisten jalkineiden käyttöön kannattaa kuitenkin varautua. Lumet sen sijaan ovat todennäköisesti kisapäivään mennessä sulaneet siihen pisteeseen, etteivät ne enää vaikuta reitinvalintoihin.

Huomioikaa myös kilpailuohjeissa julkaistavat järjestäjien ohjeet kampusalueen ja Lounaispuiston välissä kulkevan Seminaarinkadun ylityksessä. Ja vaikka autoliikennettä alueella ei juuri olekaan, on alueen reunoilla joitakin parkkialueita, joilla voi liikkua autoja myös iltaisin. Noudattakaa siis varovaisuutta myös kilpailun tiimellyksessä.

Tervetuloa kaikille kauden mukavimpaan kisaan!

- Ratamestariduo Teemu & Kimmo -