Suunta Jyväskylä

Suunta Jyväskylä

Suunnistuksen erikoisseura

Arvot ja visio Liity jäseneksi

Anna palautetta

Aikuisten suunnistus­koulutus eli Jukola-koulu

Tervetuloa Jukola-kouluun!

Oletko vailla uutta, hauskaa ja kehittävää luontoliikuntaharrastusta? Tai ehkä olet haaveillut osallistumisesta Suomen suurimpaan urheilutapahtumaan ja maailman suurimpaan viestisuunnistuskisaan, Jukolan viestiin? Kenties olet jo kokeillutkin, ja olisi mukavaa kehittyä ja parantaa taitojasi? Suunnistus on myös mainio kansalaistaito, jota voit hyödyntää arjessa ja juhlassa lähes päivittäin. Vaikkapa marjametsässä, lenkkipoluilla tai ihan vain kaupungilla navigoidessa.

Yksilöllistä opastusta sekä aloittelijoille että kokeneemmille

Suunta Jyväskylän Jukola-koulu on aikuisille suunnattu suunnistuskoulu, jonka tavoitteena on luoda ja täydentää suunnistuksen perusvalmiuksia. Nimensä mukaisesti se pyrkii antamaan eväitä mahdollisesti ensimmäiseen Jukolan viestiinsä osallistuvalle kuntosuunnistajalle. Koulutuksessa paneudutaan myös suunnistusajatteluun, ja harrastuksessaan jo alkuun päässeet ja muutaman Jukolankin jo käyneet saavat varmasti koulutuksesta irti uusia ideoita ja oivalluksia kohti sujuvampaa suunnistusta. Jukola-kouluun ovat erittäin tervetulleita myös ne kuntosuunnistuksesta kiinnostuneet aikuiset, jotka eivät ole aikeissa osallistua Jukolan viestiin tai kisailla lajissa.

Tarjoamme yksilöllistä opastusta ja otamme opetuksessa ja harjoituksissa huomioon osallistujien erilaiset kunto- ja taitotasot. Jukola-koulu sisältää kaksi teoriaopetuskertaa ja neljä pääosin pienryhmissä tehtävää maastoharjoitusta. Pienryhmiin jakaudutaan osallistujien lähtötason ja tavoitteiden kartoituksen pohjalta, toki huomioiden kaveritoiveet. Koulutuksesta vastaa pitkän suunnistus- ja ratamestariuran omaava Raimo Itkonen ja muina kouluttajina toimivat seuran kokeneet ja monin tavoin suunnistuksen eri osa-alueilla meritoituneet suunnistajat.

Jukolan viesti tänä vuonna Kauhavalla 15.–16.6.

Vaikka Jukolan viesti on myös huippusuunnistustapahtuma ja siellä ovat mukana maailman parhaat suunnistajat, se kasvaa vuosi vuodelta yhä enemmän elämyksiä etsivistä kaveriporukoista. Toisinaan kuulee puhuttavan, että Jukolan viestissä ei tarvitsisi osata suunnistaa, vaan kyseessä olisi ”Suomen suurin polkujuoksutapahtuma”. Osuutensa voi kyllä niinkin läpi selvitä, mutta - uskokaa pois – metsässä on monin verroin hauskempaa, kun tietää, mitä tekee. Suunta Jyväskylän Jukola-koulussa saa hyvin eväitä viestin haasteista selviämiseen ja tapahtumasta nauttimiseen. Tarjoamme Jukolaan lähtijöille tai siitä muuten kiinnostuneille osana teoriaosuutta myös tietoa Jukolasta: kuinka paikan päällä toimitaan, mitä osallistuessa kannattaa ottaa huomioon sekä vuosikymmenten Jukola-kokemuksella hyödyllisiä vinkkejä itse suunnistussuoritukseen massiivisessa viestitapahtumassa.

Palautetta Jukola-kouluun osallistuneilta parilta aiemmalta kurssilta:

"Erittäin onnistunut J-koulu ja huippuosaajat opettajina. Perusasiat opetettiin hyvin. Kiitos kaikille!!! Iltarasteilla nähdään :)"

Kirsi

"Eri tasoisten kurssilaisten lähtökohdat huomioitiin hienosti"

Kirsi

"Todella isot kiitokset kaikille järjestäjille! Aivan mahtavaa, että tällaista koulutusta on saatavilla ja vielä sopivaan hintaan. Suunnistus on niitä harvoja lajeja, joka kiinnostaa myös tällaista toimistorottaa ja tällainen koulutus tuo motivaatiota. Kiitos!"

Jussi

"Kiitokset koulutuksesta. Sain hyviä eväitä kuntorasteille, ja neuvoja ja ohjeita suunnistusajatteluun. Erityisesti opin maastonmuotojen lukemista ja havainnointia."

Heli

"Kiitos järjestäjille oikein hyvästä opetuksesta, erityiskiitos rehtorille hyvistä järjestelyistä ja monista hyvistä vinkeistä :)"

Eeva-Maria

"Kiitokset erinomaisesta kurssista! Pidin siitä, että teorian lisäksi oltiin runsaasti maastossa. Lisäksi maastokerroissa oli hyvä, että vaikeustaso nousi aina kullakin viikolla."

Paavo

"Ryhmäjaot taitotasojen ja tavoitteiden mukaan hyvät, silloin kaikki saa harjoittelusta enemmän irti."

Panu

"Osallistuin pelkkään teoria-osuuteen. Ne oli todella hyviä sisällöltään ja laadultaan. Mukava ja rento koulutus, todella hyödyllinen. Jatkakaa ihmeessä jukolakoulun järjestämistä!"

Nettikyselyyn vastannut osallistuja

"Maasto-opetus oli laadukasta ja siinä sai hyviä vinkkejä ihan käytännön tasolla. Opin hyödyntämään korkeuskäyriä reitin suunnittelussa, se oli minulle iso juttu."

Nettikyselyyn vastannut osallistuja

"Kaksi Jukolaa jo aiemmin suunnistaneena, lähden tähän Jukolaan koulun ansiosta huomattavasti aiempaa levollisemmin mielin."

Ossi

"Maastoharjoituksissa ohjaajat neuvoivat hyvin ja heiltä oli helppo kysellä. Viimeisellä kerralla koin osaavani ennakoida ja seurata maastonmuotoja aiempaa paremmin."

Minna

Jukola-koulu 2024

Jukola-koulun teoriaosio sisältää kaksi n. 2 tuntia kestävää vuorovaikutuksellista oppituntia. Maastoharjoitukset järjestetään ohjatuissa pienryhmissä. Yhdessä ryhmässä on n. 5 ”opiskelijaa” ja kouluttaja. Kouluun voidaan ottaa korkeintaan 30 osallistujaa.

Jukola-koulun ohjelma

 • Ensimmäinen teoriakerta torstaina 18.4. klo 18.00 - n. 20.00, Agora, Beeta-sali (osoite Mattilanniemi 2, Jkl)
  • Jukola-koulun info: aikataulu, sisältö, järjestelyt
  • Suunnistus urheilu- ja kuntoilulajina, varusteet
  • Kartat, karttamerkit
  • Kartan lukeminen
 • Toinen teoriakerta torstaina 25.4. klo 18.00  - n. 20.00, Agora, Beeta-sali
  • Korkeussuhteiden kuvaus ja lukeminen
  • Kompassin käyttö
  • Reitinvalinta, rastinotto
  • Olennaisen hahmottaminen, ”suunnistusajattelu”
  • Toimintaohjeet kuntorasteilla
  • "Jälkipelit", suorituksen analysointi ja siitä oppiminen
  • Jukolan viestiin lähteville tai siitä muuten kiinnostuneille tietoa kilpailusta ja toiminnasta  suurtapahtumassa sekä vinkkejä suunnistussuoritukseen pohjalaisessa maastossa
 • Ensimmäinen maastoharjoitus torstaina 2.5. klo 17
  • Kartan ja maaston yhteys
  • Reitin suunnittelu, valinta ja toteutus
  • Rastin otto
 • Toinen maastoharjoitus torstaina 9.5. klo 17
  • Helpohko rata ohjattuna pienryhmissä, polkuverkostoon tukeutuen
 • Kolmas maastoharjoitus torstaina 16.5. klo 17
  • Vaativampi oman tason mukainen rata ohjattuna pienryhmissä
 • Neljäs maastoharjoitus torstaina 23.5. klo 17
  • Reitinsuunnittelu ohjaajan avustamana
  • Omatoimista toteutusta
  • Suorituksen läpikäynti ohjaajan kanssa

Jukola-koulun hinta on 80 €, Suunta Jyväskylän jäsenille 60 €. Hinta sisältää koulutuksen teoriaosuudet ja ohjatut maastoharjoitukset, emit-kortin vuokran (tarvittaessa) sekä henkilökohtaisen palautteen omista suorituksista. Tuotto käytetään Jyvässeudun lasten ja nuorten suunnistuksen kehittämiseen. Lisäksi Jukola-kouluun osallistuvalla on mahdollisuus hankkia 10 kerran sarjakortti kuntorasteille hintaan 50 euroa (normaalisti ei-jäseniltä 70 euroa ja jäseniltä 54 euroa).

Jukola-kouluun voit ilmoittautua suoraan Suunta Jyväskylän myClub-sovelluksen kautta.

Mikäli et halua käyttää myClub -tiliä ilmoittautumiseen, voit lähettää sen myös sähköpostitse osoitteeseen sihteeri (at) suuntajyvaskyla.fi. Mainitse tällöin otsikossa ’Jukolakoulu 2024 ilmoittautuminen’ ja kerro viestissä nimesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi sekä haluamasi maksutapa (ks. vaihtoehdot alla).

Sähköpostilaskun ohella maksuvälineinä käyvät Smartum liikunta- ja kulttuurisetelit, TyKy-setelit, Edenred-virikesetelit, edellisten mobiiliversiot sekä ePassi. Laita kuva/screenshot sähköisestä maksusta osoitteeseen sihteeri (at) suuntajyvaskyla.fi. Jos maksat liikuntaetujen paperiseteleillä, otathan ne mukaan ensimmäisellä kerralla. Voit myös maksaa myös MobilePaylla, tunnus 98758.

Ilmoittautumisaika päättyy 15.4.2024.

Olet lämpimästi tervetullut kanssamme kenties loppuelämäsi kestävälle elämysmatkalle suunnistuksen saloihin!

Suunta Jyväskylä