Suunta Jyväskylä

Suunta Jyväskylä

Suunnistuksen erikoisseura

Arvot ja visio Liity jäseneksi

Anna palautetta

Suunnistus - elämyksiä, terveyttä ja haasteita

Mitä?

Suunnistus on mitä parhain luontoliikuntalaji koko perheelle. Se on myös kansalaistaito, josta on hyötyä lähes joka päivä: koiran kanssa ulkoillessa, marjametsässä, vieraassa paikassa nähtävyyksiä etsiessä ja vaikkapa kuntorasteilla. Suunnistusta voi harrastaa omaksi ilokseen kuntoillen, luonnonrauhasta nauttien tai kilpaillen. Lajivalikoima on laaja: perinteikkään metsäsuunnistuksen lisäksi sprintti-, hiihto-, pyörä- ja tarkkuussuunnistus sekä omatoimisuunnistukseen tarkoitetut MOBO-radat tarjoavat elämyksiä jokaiselle.

Miten?

Suunnistuksen perusidea lienee useimmille tuttu: kuljetaan omatoimisesti karttaan tiettyyn järjestykseen merkittyjen, maastoon sijoitettujen rastien kautta kohti maalia. Rastilta rastille edetään havainnoimalla karttaa ja maastoa, kompassia apuvälineenä käyttäen. Suorin reitti ei ole aina nopein, joten rastilta lähtiessä tehdään reitinvalinta seuraavalle rastille. Reitinvalinnan ja vauhdin ratkaisee fyysisten ominaisuuksien lisäksi suunnistustaito sekä maasto. Esimerkiksi nopea juoksija voi hyödyntää mahdollisia polkukiertoja, kun taas teknisesti taitava suunnistaja luovii suorempaan karttaa ja maastoa yksityiskohtaisemmin lukien.

Miksi?

Suunnistuksessa luonto yhdistyy liikuntaan sekä suunnistustehtävien tuomiin haasteisiin ja ongelmanratkaisuihin. Suunnistus on taitolaji, jossa fyysiset ominaisuudet yksin eivät ratkaise. Suunnistustehtävän selvittäminen vaatii ajatustyötä ja keskittymistä. Suunnistus kehittää erittäin tehokkaasti fyysistä kuntoa ja lisäksi keskittymis- ja päättelykykyä. Laji sopii hyvin myös liikunta- ja tukielinten vahvistamiseen, sillä pehmeä maastopohja on mukava ja turvallinen alusta liikkua.

Suunnistusliiton v. 2011 keväällä kuntorasteilla teettämään kyselyyn vastanneista kuntosuunnistajista lähes kaikki kokevat, että suunnistaminen vaikuttaa myönteisesti tai erittäin myönteisesti lihaskuntoon ja hapenottokykyyn, työssä ja arjen kiireissä jaksamiseen sekä mielialaan. Yli 80% vastaajista lisäksi kokee suunnistuksella olevan positiivista vaikutusta myös ystävyyssuhteisiin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Kenelle?

Suunnistus sopii kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta. Suunta Jyväskylä järjestää vuosittain sekä lasten ja nuorten suunnistuskoulun että aikuisten suunnistuskoulun, joka tunnetaan myös nimellä Jukola-koulu. Suunnistuskouluihin voivat hakeutua kaikki lajista kiinnostuneet taito- tai kuntotasosta riippumatta.

Missä ja milloin?

Suunnistusseurat järjestävät kuntorasteja, ja Suunta Jyväskylän kuntorastikausi kestää huhtikuun alusta aina syys-lokakuun vaihteeseen asti. Seurojen järjestämät kuntorastit löytyvät Suunnistusliiton Rastilippu-palvelusta, ja Suunta Jyväskylän kuntorastikalenteri on nähtävillä myös seuran nettisivulla.

Suunnistuskilpailuja järjestetään Suomessa vuosittain lähes 200, ja niissä sarjoja on alle 10-vuotiaista aina yli 80-vuotiaisiin asti. Aikuisten sarjat on jaoteltu viiden vuoden välein. Kilpailuissa on ratoja myös kuntoilijoille.

Eikä tässä vielä kaikki...

Suunnistus on verrattain edullinen laji. Aloittelija tarvitsee vain säänmukaiset ulkoiluvaatteet, kumisaappaat tai lenkkarit, sateella karttamuovin ja vanhemmat harrastajat myös kompassin. Aktiiviharrastaja hankkii lisäksi emit-kortin ajanottoa ja rastiväliaikoja varten, suunnistuskengät (eivät ime vettä) ja suunnistusvaatteet (tekokuitua, joka ei ime vettä). Suunnistus ei siis vaadi kalliita hankintoja vaan suunnistusvarusteet kestävät useita vuosia.

Jos suunnistus alkoi kiinnostaa, niin katso, keitä me ollaan ja liity jäseneksi!

Tervetuloa rasteille!

Suunta Jyväskylä